Hornbeer, Winterporter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    Hornbeer, Winterporter

    Porter z dodatkiem miodu.
    Alk.: 8,6 % obj.

    Barwa niemal czarna, nieprzejrzysta. Jedynie pod światło, na dnie widoczne ciemno rubinowe prześwity, idealnie klarowne (4,5)
    Piana brązowa, kremowa, drobna, umiarkowanie wysoka, długa (4,5)
    Aromat gorzkiej czekolady, suszonych śliwek, daktyli, rodzynek. W tle delikatna słodycz (4)
    Pierwsze wrażenie w smaku to wysoka pełnia nieco skontrowana kompotową kwasowością. Potem pojawiają się harmonijnie ułożone smaki palonego i karmelowego słodu, mocnego wywaru z ciemnych, suszonych owoców, szczypta lukrecji, chleb razowy. Goryczka średnia. Jest też smak przefermentowanego miodu - wiem stąd, że taki smak miał mój porter na miodzie gryczanym (4,5)

    Świetne piwo, którego głównym atutem jest doskonałe zbalansowanie smaków. Hornbeer robi chyba tylko górniaki a ten porter smakuje jak bałtyk.
    Jak widać powyżej w artomacie wyszłaby zacna ocena, i to za 14 zł/butelka.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    Hornbeer robi chyba tylko górniaki.
    Ma też na swoim koncie piwa dolnej fermentacji, na stronie jednak brak informacji odnośnie tego piwa:

    Comment

    Przetwarzanie...
    X