Midtfyns, Barley Wine

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

Midtfyns, Barley Wine

Duński minibrowar, którego właścicielem o osoba swojsko brzmiącym nazwisku Eddie Szweda, sławi 10 lat istnienia, które obchodzę konsumując ich barley wine

Alk. 10%

Aromat - oryginalny, trochę alkoholowo-rozpuszczalnikowy, tytoń, orzechy, suszone owoce, trochę karmelu
    Piana - umiarkowana, dość stabilna, zostaje koronka, osiada na szkle
    Barwa - bursztynowo-jasnobrąbrozowa, zmętniona
    Wysycenie - dość wysokie, podszczypujące
    Smak - rodzynki, karmel, migdały, ciut lukrecji, alkohol wyczuwalny, ale jeszcze w akceptowalnych granicach. Jest trochę goryczki, tonów od drożdży i jakby delikatne od drewna. Nie wiem czy piwo leżakowało w beczkach, czy to bardziej sugestia.
    Treściwość - bardzo wysoka, ale piwo nie jest ulepkowate

Dość specyficzne, oryginalne. W/w kompozycja (przynajmniej tak odbierana przeze mnie) to nie do końca to, czego oczekiwałem, ale całość ciekawa i pozytywna w odbiorze.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

Wygląda tak:
    Attached Files

Comment

Related Topics

Collapse

• ART
      Sady, Barley Wine
      ART
      Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
      skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
      2024-12-07, 17:56
    • darekd
      Mykułynećkyj, Barley Wine
      darekd
      Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
      W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
      2024-01-08, 00:20
    • etman
      Piwowar nr 51
      etman
      Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
      2024-12-10, 18:48
    • m2200
      Barley wine - brak piany.
      m2200
      Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
      2018-01-23, 21:13
    • SlawekT
      Barley wine
      SlawekT
      Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
      2020-03-21, 00:03
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...