Ribe - urocze małe, ale najstarsze duńskie miasto a w nim mikrus warzący od 2006 roku.
Rued Langgaard to duński kompozytor, który zmarł w Ribe w 1952 roku a zamieszczonego na ecie cytatu wynika, że był miłośnikiem porteru.
Piwo warzone chyba sezonowo, bo na ich stronie:
nie znalazłem o nim informacji.
Na ecie napisano I.P.A. Porter zatem to górna fermentacja. W składzie badian (anyż gwiaździsty)
6,9% alk.
Aromat - słodowy z palonością, ciut czekolady i może anyżu
Piana - umiarkowana, drobne pęcherzyki, z trwalszym kożuszkiem o kremowo-jasnobeżowej barwie, ciut zostaje na szkle
Barwa - bardzo ciemny brąz, nieprzejrzysta
Wysycenie - umiarkowanie, ale przyjemnie podszczypuje w język
Smak - wyraźne tony palone (ale bez wyraźnego kwasku), ciemna czekolada, łagodny anyż, lukrecja, które przyjemnie komponują się z paloną goryczką, dość długą na finiszu, który dodatkowo jest lekko przyprawowy, pikantny, trochę rozgrzewający. Alkohol kompletnie niewyczuwalny
Treściwość - łagodna pełnia
Smaczne piwo, niesamowicie dobrze pijalne. Nie wiem ile ma ekstraktu, ale jak na 6,9 % piwo jest dość lekkie (ale nie wodniste). Całość bardzo fajna.
Rued Langgaard to duński kompozytor, który zmarł w Ribe w 1952 roku a zamieszczonego na ecie cytatu wynika, że był miłośnikiem porteru.
Piwo warzone chyba sezonowo, bo na ich stronie:
nie znalazłem o nim informacji.
Na ecie napisano I.P.A. Porter zatem to górna fermentacja. W składzie badian (anyż gwiaździsty)
6,9% alk.
Aromat - słodowy z palonością, ciut czekolady i może anyżu
Piana - umiarkowana, drobne pęcherzyki, z trwalszym kożuszkiem o kremowo-jasnobeżowej barwie, ciut zostaje na szkle
Barwa - bardzo ciemny brąz, nieprzejrzysta
Wysycenie - umiarkowanie, ale przyjemnie podszczypuje w język
Smak - wyraźne tony palone (ale bez wyraźnego kwasku), ciemna czekolada, łagodny anyż, lukrecja, które przyjemnie komponują się z paloną goryczką, dość długą na finiszu, który dodatkowo jest lekko przyprawowy, pikantny, trochę rozgrzewający. Alkohol kompletnie niewyczuwalny
Treściwość - łagodna pełnia
Smaczne piwo, niesamowicie dobrze pijalne. Nie wiem ile ma ekstraktu, ale jak na 6,9 % piwo jest dość lekkie (ale nie wodniste). Całość bardzo fajna.
Comment