Skagen, Skawskum Bayersk Øl

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Skagen, Skawskum Bayersk Øl

Butelka 0,5 litra, alkohol 5 %, eks. brak, kapsel firmowy browaru
    Kolor - rubinowo-beżowe, klarowne, na dnie osad drożdżowy
    Piana - lekko beżowa, średniowysoka, średniotrwała
    Zapach - słodko-karmelowe
    Gaz - okey
    Smak - średnia nuta karmelowa, wyraźnie słodkie, średnia goryczka, pod koniec spore aromaty kawowe
    Smaczne, do degustacji

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 2615 - moje 1330 nowe piwo na forum
    Last edited by sibarh; 2009-11-06, 21:46.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3605

Technikalia bez zmian, łącznie z wpieniająco małą czcionką na kontrze. Tradycyjnie niefilter. Tradycyjnie nazwa zainspirowana Skagen, miejscowościa na samej północy Jutlandii - dokładniej pianą z miejsca, gdzie spotykają się Morze Północne i Kattegat. Butelka, eta i kapsel również tradycyjne, a jakże. Dunkel, mimo że tutaj piwo typu bawarskiego to najczęściej jasny lager.
      Piana całkiem przyjemna, do kożuszka.
      Gaz w normie.
      Kolor bardzo ciemnoczerwonobrązowy, prawie nieprzejrzysty, bo mętne
      W zapachu lukrecja, łagodna paloność, trochę wędzonki i ślad karmelu
      W smaku dość lekkie, ale bogate: dominuje paloność, ale niezdecydowanie, bo na drugim miejscu pojawia się silna lukrecjowa słodkość, aż momentami podchodzi pod hvidtøle. Nuty wędzone minimalne. Posmak b. długi.
      Bardzo dobre, dobrze sharmonizowane, zachwyca. Może ciut więcej chmielu bądź mniejsza słodycz doprowadziłyby to piwo do klasy światowej.
      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Kolesław
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1130

Zapach. Najpierw atak warzyw. Potem lepiej: marmolada z chmielem i ciasto drożdżowe z owocami. W końcu palony słód.
        Piana beżowa. Dość wysoka, ale nieszczególnie trwała. Na szkle zostawia co nieco, jednak nie za dużo. Gaz bardzo delikatny a odczuwalny.
        Kolor brązowy z bordowo-czerwonym refleksem.
        Smak. Palony słód i wynikająca z tego wytrawność, trochę karmelowej słodyczy; chmielowej goryczki prawie nie ma.
        Pierwsze wrażenie złe, potem lepiej, całkiem nieźle, ale majstersztyk to nie jest.

Comment

Przetwarzanie...
        X