Pierwsze piwo górnej fermentacji tego typu, które smakuje. Maltøl to to samo co hvidtøl. 1,8%.
Piana: jasnobeżowa, dość lekka, ale sztywna i trwała
Gaz: mniej niż więcej
Kolor: czerwonobrązowy, dość jasne
Zapach: karmelowo-syropowo-lukrecjowy
Smak: karmelowo-słodkie, może nawet ciut za słodkie, z nutką lukrecji i śladem chmielu. W sumie charakterystyczne cechy dla stylu, wpływ górnej fermentacji niewielki.
Bardzo dobre, jeden z ostatnich reliktów tego dawnego piwa jako pożywienia.
Piana: jasnobeżowa, dość lekka, ale sztywna i trwała
Gaz: mniej niż więcej
Kolor: czerwonobrązowy, dość jasne
Zapach: karmelowo-syropowo-lukrecjowy
Smak: karmelowo-słodkie, może nawet ciut za słodkie, z nutką lukrecji i śladem chmielu. W sumie charakterystyczne cechy dla stylu, wpływ górnej fermentacji niewielki.
Bardzo dobre, jeden z ostatnich reliktów tego dawnego piwa jako pożywienia.
Comment