Raasted, Hindbærtrippel

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3607

Raasted, Hindbærtrippel

W najważniejsze święto w roku trzeba świętować najlepszym, co się ma w lodówce. Wyjąłem więc na wieczór tego Raasteda, piwko z mojego ulubionego browaru. Tripelek z puree malinowym i kolendrą - czegóż więcej może chcieć człowiek, którego lokalny browar w dalekiej galaktyce produkuje znane w każdym zakątku Imperium Irlandzkie Czerwone? Do tego leje dziś jak złe, to i 8,5% mocy ładnie powinno rozgrzać
    Piana b. trwała i gęsta, biała.
    Gazu niewiele.
    Kolor ciemnoróżowowy. Najbardziej różowe piwo, jakie zdażyło mi się widzieć, oczywiście poza wspomnianym wcześniej miedzygalaktycznym cudem. Mętne, rzecz jasna.
    W zapachu maliny, bardziej malinowe niż to, co próbują mi wciskać w tutejszych supermarketach, słód, biszkopty i taka lekko pszeniczno-cytrusowa nutka, która pewnie pochodzi od drożdży, ale też daje sie wyjaśnić (logicznie, nie chemicznie :P) przez obecność słodu pszenicznego w zasypie.
    W smaku, jak przystało na piwo deserowe, łagodność godna szwajcarskiego zegarmistrza, na pierwszym planie stonowana, lekko ziołowa goryczka, sporo malinowości przy zerowej słodoczy, trochę cytrusów, trochę ciasteczkowe.
    Wspaniałe piwo światowej klasy! Absolutnie genialne!
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3607

Butelka szampańska 0,375 l:
    Attached Files
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

Related Topics

Collapse

• sredstvom
      Zdazylo sie dzisiaj...
      sredstvom
      Tak mnie naszlo, bo poczulem sie staro...

30.07.1994, czyli 25 lat temu zmarl Rysiek Riedel. Bylem w sumie gowniarzem, ale pamietam szok, kiedy pojawila sie ta informacja. Starsza siostra katowala Dzem, wiec bylo sie z ich muzyka za pan brat.

Wie ktos z Was moze, kiedy...
      2019-07-30, 08:18
    • e-prezes
      La mi' Birra, Turba
      e-prezes
      Niefiltrowane i niepasteryzowane, stąd lekka mętność, która mi nie przeszkadzała.
      8,2% alk. Koszt podobnie jak inne z tego browaru 6€/0,33 litra.

Piana, drobnoziarnista, gęsta i trwała. W aromacie lekko gruszka, cytrus, coś jeszcze. Mocno estrowe. Goryczka umiarkowana,...
      2023-02-23, 10:55
    • dadek
      Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
      dadek
      Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
      2022-09-11, 20:58
    • darekd
      Lupulus (Les 3 Fourquets), Tripick 8
      darekd
      Same problemy z tym browarem. Zmienili nazwę – kiedyś Lupulus była marka ich piwa.

https://www.lupulus.be/

Ale do marki „Tripick” się nie przyznają na stronie, a na ecie jako producent występuje Les 3 Fourquets…

A sam browar jest ciekawy, ze względu na zasłużoną
      ...
      2020-10-13, 21:01
    • dadek
      Chmelnice, Chmelničák světlá 12°
      dadek
      Barwa ciemniejsza złota, prawie dokładnie taka jak podkładki firmowej. Piwo mocno mętne, jak mówił pan sládek niedawno przetoczone do tanku wyszynkowego na barze więc nie zdążyło się sklarować.
      Piana bielutka, gęsta jak krem, oczka praktycznie niewidoczne. Wysoka na około 5 cm,...
      2019-04-02, 00:38
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...