Refsvindinge, Lys Bjørneøl

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.03
    • 3610

Refsvindinge, Lys Bjørneøl

Jasne hvidtøl, dolna fermentacja. Produkowane od końca XIX w., epigon gatunku, nawet uświadmomiona piwnie społeczność go nie docenia (4 percentyl w ratebeer). 2,4% alk.
    Piana: niewiele, biała i lekka, do zera
    Gaz: mniej niż więcej
    Kolor: jasnożółte
    Zapach: najbardziej kojarzy mi się z surowym ciastem, chlebowy, siano
    Smak: nadal dominuje chlebowość z lekką chmielową goryczką, bardzo specyficzny, wytrawny smak
    Tylko dla koneserów, ale mnie raczej smakowało. Nie tak orzeźwiające jak ciemne, ale nadal interesujące.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2010-05-06, 12:53.
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Related Topics

Collapse

• e-prezes
    Perła, EPA
    e-prezes
    Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.

EPA, czyli english...
    2024-05-08, 11:26
  • darekd
    De Struise, Pannepeut
    darekd
    Na forum każde z serii Pannepot ma osobny wątek. Poszczególne roczniki są leżakowane w różnych beczkach jako vintage czy grand reserva vintage, jak np. tu:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-vintage-2011

...
    2023-04-01, 22:39
  • darekd
    Artezan, Two of Us
    darekd
    Cold IPA,

chmiele: Citra (Cryo), Nelson Sauvin, Ekuanot

15% ekstr.
    5,5% alk.

Aromat - chmielowy, cytrusowo-żywiczny
    Piana - wysoka, opada dość szybko do trwalszego kożuszka
    Barwa - złoto-słomkowa, zamglona
    Wysycenie - średnie, musująca...
    2025-04-01, 21:15
  • palec
    czym sie teraz filtruje?
    palec
    Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
    Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi
    2025-03-23, 21:24
  • darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-08, 00:16
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...