Jasne hvidtøl, dolna fermentacja. Produkowane od końca XIX w., epigon gatunku, nawet uświadmomiona piwnie społeczność go nie docenia (4 percentyl w ratebeer). 2,4% alk.
Piana: niewiele, biała i lekka, do zera
Gaz: mniej niż więcej
Kolor: jasnożółte
Zapach: najbardziej kojarzy mi się z surowym ciastem, chlebowy, siano
Smak: nadal dominuje chlebowość z lekką chmielową goryczką, bardzo specyficzny, wytrawny smak
Tylko dla koneserów, ale mnie raczej smakowało. Nie tak orzeźwiające jak ciemne, ale nadal interesujące.
Piana: niewiele, biała i lekka, do zera
Gaz: mniej niż więcej
Kolor: jasnożółte
Zapach: najbardziej kojarzy mi się z surowym ciastem, chlebowy, siano
Smak: nadal dominuje chlebowość z lekką chmielową goryczką, bardzo specyficzny, wytrawny smak
Tylko dla koneserów, ale mnie raczej smakowało. Nie tak orzeźwiające jak ciemne, ale nadal interesujące.