Põhjala, Kreuzberg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    Põhjala, Kreuzberg

    Pora akuratna się zbliża by sięgnąć po piwo w stylu berliner weisse. I oto szczęśliwie pod rękę napatoczył się przedstawiciel tego kwaśnego gatunku. Tym razem z Estonii, a dokładnie z browaru Põhjala z Tallina. Rzemieślnika założonego w 2011 roku przez trójkę piwnych pasjonatów.
    Lactobacillusowy Kreuzberg ma 3,5% alkoholu, a w składzie znajdziemy również płatki owsiane. Do chmielenia użyto odmiany Magnum.

    Barwa ciemno-słomkowa, mlecznie mętna.
    Piana... Piana? Jaka piana?
    Dość nikły aromat. Lekko słodowy, z ziemistymi nutami oraz odrobiną owoców, niekoniecznie kwaśnych.
    W smaku oczywiście kwaśna, cytrynowa podstawa na pierwszym planie. Ale zaraz spod niej wyzierają słodowe, ziarniste, zbożowe, dość wyraźnie odczuwalne klimaty, które długo wygasają jako ostatnie na podniebieniu.
    Nagazowanie żywe, tańczące w ustach, choć raczej walca niż kankana.
    Butelka 330ml w stylistycznej konwencji browaru. Tym razem zdjęcia psów. Czyżby z berlińskiej dzielnicy Kreuzberg? Artystyczna nuda, a i koncept jakby zerżnięty z którego ze znanych skandynawskich kraftowców.

    Ciekawe, orzeźwiające piwo. Bardzo pozytywnie ujęła mnie ta charakterystyczna, całkiem miękka słodowość, jako kontrapunkt do kwaśności. Ponieważ jednak poza tym nic już się szczególnego w profilu nie dzieje ode mnie 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Last edited by wpadzio; 2017-06-02, 19:30.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X