Thiriez, Dalva

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • parztwarz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.06
    • 37

Thiriez, Dalva

Produkt francuskiego browaru Thiriez o enigmatycznej nazwie pewnej damy - Dalva. Styl to imperialne IPA, jak mówi nam producent moc 8,5 IBU 56, niestety milczy na temat ekstraktu. Piwko zakupione na Brackiej Jesieni za ok 12 zł.
    Kolor- miodowy, zmętniony osadem drożdżowym
    Piana- utrzymuje się do ostatniego łyka, zbita, drobnopęcherzykowa
    Zapach- wyraźny chmiel, spodziewałem się nieco mocniejszych cytrusów, wyczułem też wiśnie, bardziej chyba drzewo wiśniowe (beczka po cherry)
    Smak - dominuje mocna goryczka, niezalegająca, fajne nuty chmielowe, zdecydowanie sesyjne piwko

Gdybym był nauczycielem uczennicy Dalvie z Francji dałbym bdb minus.

• żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Sesyjne? Mnie to smakowało jak dobrze nachmielony tripel, któremu przydałoby się parę miesięcy leżakowania. Czy raczej stojakowania, bo na etykiecie znajduje się rysunek informujący, że butelkę trzeba przechowywać w pozycji pionowej. Niestety zobaczyłem go dopiero po nalaniu, co mogło mieć wpływ na odbiór, jak również odległa data przydatności (kwiecień 2015).

Comment

• maciu82
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.02
      • 100

Pierwszy raz poczułem mityczny do tej pory dla mnie zapach apteczny w piwie. Chyba miałem pecha. W smaku kwaskowate i dziwnie tępa goryczka... Czyżbym na felerny egzemplarz trafić trafił?
      "A we mnie samym wilki dwa, oblicze dobra, oblicze zła(...)Wygrywa ten, którego karmię!!"
      galeria spożytych piw
      Najlepszy Sklep z piwem w Oleśnicy

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Przetwarzanie...
        X