Bourganel, La Marronge

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9800

Bourganel, La Marronge

Piwo uwarzone w browarze Bourganel na zlecenie Syndicat des Producteurs de Chataignes du Var.
    Piwo ma 5%, na ecie napisano "Biere a la Chataigne de Collobrieres et du Pays des Maures".
    Napój jest złotobursztynowy, klarowny. Bardzo słaba, chwilowa piana, złożona z dużych anemicznych bąbli.
    Pachnie intensywnie słodem i (być może - się nie znam) kasztanami jadalnymi, które ponoć są dodawane do tego piwa...
    W smaku słód i karmel, także jakiś trudny do ustalenia, podobny do orzechowego, posmak. Może to kasztany jadalne...? Gazu niewiele.
    Kupiłem to piwo w krachli 0,75 (są też butelki kapslowane 0,33) w Collobrieres, w lokalnym sklepiku z wyrobami z kasztanów (np. miód, krem, mąka, galaretka, itd.) za cenę EUR 9,95.
    Ten region słynie z upraw i zbiorów kasztanów jadalnych, w sumie fajnie, że wymyślono także piwo z ich dodatkiem, mimo, iż smakowo nie zachwyca.
    Jadłem tam za to fenomenalne lody kasztanowe, ale... do rzeźnika bałem się pójść w obawie, że sprzedadzą mi tam salceson kasztanowy... .
    Nie wykluczam, że to może być to samo piwo: http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=bourganel

Related Topics

Collapse

• Blackbeard
    Skřečoňský Žabák, Skřečoňský Žabák 13° med-kaštan
    Blackbeard
    Ekstrakt: 13%. Alkohol: 5,1 %.

Kolor: Kasztanowy, piwo jest mętne.
    Piana: Biała, niemal wyłącznie drobnopęcherzykowa. Szybko się redukuje i po kilku minutach od przelania piwa do szkła zostaje z niej zbity pierścień przy obrzeżach kielicha i wysepka na tafli piwa....
    2020-01-20, 17:27
  • Aldach
    Browar Wechselmann w Miechowicach (Bytom)
    Aldach
    Przeglądając strony o mojej rodzinnej dzielnicy natknąłem się na informację o istniejącym tam niegdyś browarze:

Braustrasse (Browarniana-ob. Hutnicza), nazwa kulturowa nawiązująca do istniejącego tam niegdyś browaru. Obiekt ten powstał przed 1859 roku, obok tzw. Seiteneweg...
    2019-10-29, 15:35
  • Pancernik
    Lou Kasta, Lou Kasta
    Pancernik
    Tu wszystko jest dziwne, no, ale to Francja...
    Szukałem tego browaru, po wyguglaniu adresu (nie było łatwo) okazało się, że to ślepa uliczka (dosłownie) na dalekich peryferiach miasteczka Le Luc i posesja zarosła chwastami. W lokalnej knajpce na rynku w Collobrieres, gdzie wypatrzyłem...
    2015-08-26, 16:22
  • Noriusz81
    Bourganel, Au Miel de Châtaignier
    Noriusz81
    Brasserie Bourganel
    Bourganel au Miel de Châtaignier
    but. 33cl, zaw. alk. 5% obj.
    najlepiej spożyć przed: lipiec 2013
    temp. serwowania: 8-10 st. C

barwa - złocista, ale nie do końca klarowna - lekko mętnawa;
    piana - początkowo ładna jak na foto...
    2013-01-31, 22:21
  • heckler
    Czechy, Tabor, Žižkovo nám. 18/18, Výčep
    heckler
    Nazwa krótka i w sumie nic nie mówiąca, ale okazuje się, że jest to firmowy lokal pobliskiego, rodzinnego browaru Obora. Lokal mieści się na parterze małej, ślicznej kamienicy umiejscowionej w narożniku bardzo ładnego rynku w Taborze. Genialne miejsce na podziwianie rynku i relaks przy pysznym...
    2019-07-04, 05:41
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...