Lou Kasta, Lou Kasta

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9808

Lou Kasta, Lou Kasta

Tu wszystko jest dziwne, no, ale to Francja...
    Szukałem tego browaru, po wyguglaniu adresu (nie było łatwo) okazało się, że to ślepa uliczka (dosłownie) na dalekich peryferiach miasteczka Le Luc i posesja zarosła chwastami. W lokalnej knajpce na rynku w Collobrieres, gdzie wypatrzyłem i wypiłem to piwo, dowiedziałem się, że piwowar zakończył warzenie: "c'est fini"... Sugeruję korektę na mapie browarów Francji.
    To piwo górnej fermentacji, refermentowane w butelce, warzone z dodatkiem kasztanów jadalnych (jak wszystko w tej okolicy ).
    Piwo jest ciemnobursztynowe, zmętnione. Buduje kremową, bardzo drobną, dość wysoką i trwałą pianę. Pachnie karmelem, orzechami i (chyba?) kasztanami. W smaku krągła, orzechowa goryczka, karmel, suszone owoce. Budzi lekkie skojarzenia koźlakowe, ma 6,5%. Pewnie są również posmaki kasztanów jadalnych, ale słabo je wyczuwam.
    W tejże knajpce podano mi to piwo w bączku, ubogaconym niezbyt udaną etykietą w kolorze kasztanowym z napisem "Lou Kasta. La Biere des Maures", do tego pokal i wafel browaru - jak na browar, którego nie ma, to całkiem nieźle...

A tak wygląda:
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• heckler
    Katowice, Staromiejska 9, Absurdalna - Multitap
    heckler
    Admin: wydzielono z
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...dalna-multitap
    ---------------------------------------

Zgadza się, lokal został przeniesiony na Staromiejską 9 i już działają. Zajmują...
    2025-01-21, 09:18
  • dadek
    Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
    dadek
    Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
    Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
    2025-01-11, 03:32
  • heckler
    Ptení, Ptení 304, Minipivovar Šarovec
    heckler
    Niespełna 15 kilometrów od Prostějova leży wioska Pteni i właśnie tam oficjalnie, od lutego tego roku Radek Špicera otwiera kolejny przydomowy browarek.
    Jadąc tam w ciemno, na wiele nie liczyliśmy, ale mieliśmy przysłowiowy rzut beretem od browaru Castellum, więc czemu nie spróbować....
    2024-05-14, 08:01
  • heckler
    Strážnice, Předměstí 397, Minipivovar Connor
    heckler
    Strážnice to małe miasteczko w kraju południowo morawskim. Małe, ale od 2023 roku posiadające już dwa browarki. Pierwszy Strážnický Slavjan, podobno był na sprzedaż, ale czy do tego doszło?? Czesi na swoich stronach piszą, że w styczniu tego roku był dostępny w firmowej knajpce....
    2024-05-10, 07:16
  • dadek
    Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
    dadek
    W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
    Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
    2023-09-07, 01:42
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...