Saint-Omer, Brasserie French Lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6462

    Saint-Omer, Brasserie French Lager

    Tanie piwo w ALDI w UK. 10 zielonych buteleczek po 250 ml. Alko 4,4%.

    Piana - startowa sztywna ale nie na długo. Ostateczna redukcja do "mgiełki" ze sporym lacingiem.
    Barwa - złoto, jasny bursztyn.
    Gaz - średni.
    Aromat - słód z mini morelką lub mandarynką.
    Smak - słodkawe, a potem trochę aldehydu ze wspomnianymi posmakami owocowymi.

    Na ekspresowy strzał czymś piwnym.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12695

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi
    Smak - słodkawe, a potem trochę aldehydu ze wspomnianymi posmakami owocowymi.
    a jak dokładniej smakuje sam aldehyd?

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6462

      #3
      nie smakuje mi....

      dla faktycznie nie wiedzących http://www.beerfreak.pl/aldehyd-octo...ielone-jablko/
      Last edited by Javox; 2017-02-02, 13:55.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12695

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi
        tam jest mowa o acetaldehydzie (aldehyd octowy). Sam aldehyd może przybrać bardzo różny zapach i ewentualnie kojarzony z nim smak (bo jest to bardziej skojarzenie przy tych stężeniach). Aldehydy przybierają różne zapachy - przypalony tłuszcz, cytrusy czy wanilia (wanilina).
        Nie ma sensu operować określeniami nie do końca zrozumianymi, skoro można opisać doznania w sposób o wiele bardziej zrozumiały dla odbiorców i samego siebie również

        Comment

        • Javox
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6462

          #5
          W piwach typu "szybki eurolagerek" przeważnie mamy raczej ten octowy... oczywiście mogę przejść na nomenklaturę owocową.

          Last edited by Javox; 2017-02-02, 14:16.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12695

            #6
            Dla mnie np. posmak kwaskowego jabłka w opisie jest bardziej przejrzysty i zrozumiały

            Comment

            Przetwarzanie...
            X