Barley Wine uwarzony z wędzonymi ostrygami oraz algami w kooperacji z dość anonimowym, chyba kontraktowym Les Brasseurs Masqués.
Seria limitowana, uwarzona w 2018 r. - tylko 3 tysiące butelek 0,3 l.
Tych ostryg całkiem sporo. Do warzenia dali je całe do pończoch:
ekstr. nie podany. Wg. netu 24 lub 25% ekstr.
11% alk.
Aromat - wędzony, łagodne i lekko suszone owoce, potem bardzo delikatny chmiel
Piana - zdecydowanie wysoka, tworzą się pojedyncze większe bąble, niespiesznie opada do trwalszego kożuszka, nieco zostaje na szkle
Barwa - brązowo-miedziana, zmętniona
Wysycenie - wysokie, mocno musuje
Smak - przyjemnie złożony. Są wyraźne tony wędzone, z odrobiną soli, suszone owoce. Pojawia się łagodna nuta rozgrzewającego destylatu dojrzewającego w beczce (choć nie wiem, czy to piwo było w jakiś leżakowane). Słodowa baza wyraźna, ale nie specjalnie ciężka, bez syropowo-karmelowego balastu częstego w tego typu gatunku. Finisz rozgrzewający, umiarkowanie długi z bardzo delikatną goryczką.
Treściwość - jak na styl średnia, ale generalnie fest
Złożone, z charakterem, ale też zachowujące bardzo dobrą pijalność, co jak na BW i jego woltaż czyni z tego piwa produkt naprawdę z wyższej półki. Bardzo mi smakowało.
Seria limitowana, uwarzona w 2018 r. - tylko 3 tysiące butelek 0,3 l.
Tych ostryg całkiem sporo. Do warzenia dali je całe do pończoch:
ekstr. nie podany. Wg. netu 24 lub 25% ekstr.
11% alk.
Aromat - wędzony, łagodne i lekko suszone owoce, potem bardzo delikatny chmiel
Piana - zdecydowanie wysoka, tworzą się pojedyncze większe bąble, niespiesznie opada do trwalszego kożuszka, nieco zostaje na szkle
Barwa - brązowo-miedziana, zmętniona
Wysycenie - wysokie, mocno musuje
Smak - przyjemnie złożony. Są wyraźne tony wędzone, z odrobiną soli, suszone owoce. Pojawia się łagodna nuta rozgrzewającego destylatu dojrzewającego w beczce (choć nie wiem, czy to piwo było w jakiś leżakowane). Słodowa baza wyraźna, ale nie specjalnie ciężka, bez syropowo-karmelowego balastu częstego w tego typu gatunku. Finisz rozgrzewający, umiarkowanie długi z bardzo delikatną goryczką.
Treściwość - jak na styl średnia, ale generalnie fest
Złożone, z charakterem, ale też zachowujące bardzo dobrą pijalność, co jak na BW i jego woltaż czyni z tego piwa produkt naprawdę z wyższej półki. Bardzo mi smakowało.
Comment