Goudale, Abbaye de Vauclair Blond

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2736

    Goudale, Abbaye de Vauclair Blond

    Piwo jest kontynuacją Gayant, Abbaye de Vauclair Blonde . W 2017r przeniesiono browar z Douai do Arques i zmieniono jego nazwę z Les Brasseurs de Gayant na Brasserie Goudale (za Wikipedia).

    Piwo zakupione w Lidlu w Nowym Targu. Butelka 0,75l. Moc 6,5%, ekstrakt? Kolor ciemny złoty. Piwo klarowne. Piana obfita, biała. Trwała i pozostawiająca ślady na ściankach kufla. Zapach delikatny. Owocowy, kwiatowy. Lekko przyprawowy. Słabe nuty słodowe pod spodem. Smak także delikatny. Lekko słodkawy owocowy. Trochę przypraw, niewielka pieprzność. Goryczka niska, krótka. Wysycenie średnie/niskie. Nie zaszkodziło by ciut wyższe. Opakowanie zachęcające. Duża ładna butla (0,75l) na korek z drutami. Etykiety trochę proste i ubogie z przeciętną grafiką. Niezbyt atrakcyjne dla oka. Wrażenie robi tylko butelka. Do tego ekstraktu brak. Niezłe, ale niczym nie wyróżniające się piwo. Nie pozostawia w pamięci jakichś szczególnych doznań. Oceniam na 4 (1 – 6).
    Attached Files
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2570

    #2
    Aktualny wypust z Lidl'a zawiera cukier, cukier inwertowany, syrop fruktozowo-glukozowy, itd, w każdym razie samych cukrów naliczyłem spokojnie sześć, więc obawiam się, że jeszcze większy ulep niż ostatnio.
    Last edited by Petitpierre; 2020-09-21, 11:33.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
      Aktualny wypust z Lidl'a zawiera cukier, cukier inwertowany, syrop fruktozowo-glukozowy, itd, w każdym razie samych cukrów naliczyłem spokojnie sześć, więc obawiam się, że jeszcze większy ulep niż ostatnio.
      Te piwa z przemysłowych browarów francuskich imitujące "belgi" są słodkie, przynajmniej z tych co próbowałem. Jednak w tym wypadku w dużej mierze cukier i syrop ma też zastąpić droższy słód. Chodzi tu bardziej o zejście z kosztów niż o smak.

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2570

        #4
        To na pewno, bo nie jest podane ile tego słodu tak naprawdę tam jest i ile z tych cukrów coś nie coś odfermentowało.
        Last edited by Petitpierre; 2020-09-21, 17:30.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        Przetwarzanie...
        X