Jasne piwo typu Biere de Garde, artisanale (tradycyjnie warzone/z malego browaru). Alk. 7.5%, but. 0.75 l 'szampanska' zamykana korkiem. Kolor pilsnerowy, lekko metne, piana z duzymi bablami, najpierw sztywna ale dosc szybko znika, nagazowanie mocne. Zapach glownie chmielowy, smak ziolowo-goryczkowy przechodzacy w lekko slodkawo-kwaskowaty posmaczek. Lubie te francuskie wynalazki wiec daje 4 1/2. Troche przypomina mi jasne piwo z 3 Brasseurs w Strasbourgu.
La Choulette, Blonde / Abbaye de Vaucelles
Collapse
X
-
La Choulette, Blonde / Abbaye de Vaucelles
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Tagi: brak
-
-
La Choulette, Abbaye de Vaucelles
Piwo z browaru La Choulette w pln-zach czesci Francji przy samej belgijskiej granicy,kolejny przyklad "Biere de Garde" czyli jednego z najbardziej oryginalnych produktow piwowarow francuskich,moc odpowiednia 7,5%,kolor jasny miodowy,zapach -nie tak intensywny jak mozna bylo sie spodziewac,floralny delikatnie slodki.Smak mocny lekko wytrawny z posmakiem ziemnym (moze grzybowym),ktory nieprzypadl mi do gustu, bardzo niewyrazne nuty slodkie -owocowe.Pozostawia dlugi gorzkawy posmak niezbyt przyjemny.Nieciekawe ogolnie piwo, chyba najgorsze piwo typu Biere de Garde jakie pilem do tej pory,a rodzaj ten jest jednym z moich ulubionych
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
Comment