Alk. 6.3%, but. 0.33 l (widzialem tez w typowych fischerowych 0.66).
Alzackie biere ambree z przyprawami.
Ciemnobursztynowy kolor, sredniobabelkowa sztywna trwala piana, srednio nagazowane.
Zapach i pierwsza nuta smakowa ziolowo-owocowe, Francuzi nazywaja to 'amerturm', slodowo-goryczkowy posmak.
Przypomina bozonarodzeniowe Biere de Noel z Fischera, rowniez podobne w smaku do popularnego w Alzacji 'amer-biere' czyli piwa jasnego z dolana ziolowa esencja amer, robiona chyba z m.in. gencjany i skorek pomaranczowych.
Nie wiem czy 'amerturm' to okreslenie smaku czy jakas konkretna przyprawa. Jak zwykle wzywam na pomoc Starego Kocura, naszego eksperta od wszystkiego co francuskie
Alzackie biere ambree z przyprawami.
Ciemnobursztynowy kolor, sredniobabelkowa sztywna trwala piana, srednio nagazowane.
Zapach i pierwsza nuta smakowa ziolowo-owocowe, Francuzi nazywaja to 'amerturm', slodowo-goryczkowy posmak.
Przypomina bozonarodzeniowe Biere de Noel z Fischera, rowniez podobne w smaku do popularnego w Alzacji 'amer-biere' czyli piwa jasnego z dolana ziolowa esencja amer, robiona chyba z m.in. gencjany i skorek pomaranczowych.
Nie wiem czy 'amerturm' to okreslenie smaku czy jakas konkretna przyprawa. Jak zwykle wzywam na pomoc Starego Kocura, naszego eksperta od wszystkiego co francuskie
Comment