zaw. alk. 4,6%, but. 0,33 l
dostępne w sieci Bomi
Meteor to średniej wielkości browar z Alzacji (500 tys. hl/rocznie), dzielnie stawiający czoła francuskim piwnym gigantom, których ma dosłownie pod bokiem: Heinekenowi, Kronenbourg'owi, a nawet niezależnemu, ale koncernowemu Fischerowi (nie mówiąc już o pobliskich niemieckich browarach po drugiej stronie Renu). Od chwili powstania w 1640 r. znajduje się w rękach tej samej rodziny Metzger-Haag. Browar szczyci się tym, że w dobie postępującej kocentracji kapitału, fuzji, przejęć i konsolidacji wciąż pozostaje niezależny. Największym sukcesem Meteora było wprowadzenie na rynek w 1927 r. pilsa, do dziś cieszącego się niesłabnącym powodzeniem. Niestety, z braku laku... trzeba cieszyć się lagerem:
Kolor - ciemnozłoty, wyraźnie wpadający w lekki pomarańcz, w sumie taki trochę nietypowy;
piana - nic specjalnego: drobna, sycząca i szybko się wygazowuje, w efekcie pozostaje cieniutki wianuszek;
nasycenie - bardzo mocne;
zapach - niezły: mocny, chlebowy słód i odrobina aromatu chmielowego dla równowagi;
smak - delikatny (i niestety, lekko wodnisty) smak, którego główną składową pozostaje dobry, chlebowy słód w charakterystycznym odcieniu smakowym kaszy gryczanej - dobry smaczek, mimo że spotykałem go najczęściej w piwach ryżowych, do tego dużo kukurydzianej słodzyczy i sporo owocowej lekkości i świeżości; goryczki chmielowej tyle, co kot napłakał Szkoda, smak byłby pewnie trochę pełniejszy - tak pozostaje lekki, sprawiający wrażenie lekko aromatyzowanego - słodowy lager.
dostępne w sieci Bomi
Meteor to średniej wielkości browar z Alzacji (500 tys. hl/rocznie), dzielnie stawiający czoła francuskim piwnym gigantom, których ma dosłownie pod bokiem: Heinekenowi, Kronenbourg'owi, a nawet niezależnemu, ale koncernowemu Fischerowi (nie mówiąc już o pobliskich niemieckich browarach po drugiej stronie Renu). Od chwili powstania w 1640 r. znajduje się w rękach tej samej rodziny Metzger-Haag. Browar szczyci się tym, że w dobie postępującej kocentracji kapitału, fuzji, przejęć i konsolidacji wciąż pozostaje niezależny. Największym sukcesem Meteora było wprowadzenie na rynek w 1927 r. pilsa, do dziś cieszącego się niesłabnącym powodzeniem. Niestety, z braku laku... trzeba cieszyć się lagerem:
Kolor - ciemnozłoty, wyraźnie wpadający w lekki pomarańcz, w sumie taki trochę nietypowy;
piana - nic specjalnego: drobna, sycząca i szybko się wygazowuje, w efekcie pozostaje cieniutki wianuszek;
nasycenie - bardzo mocne;
zapach - niezły: mocny, chlebowy słód i odrobina aromatu chmielowego dla równowagi;
smak - delikatny (i niestety, lekko wodnisty) smak, którego główną składową pozostaje dobry, chlebowy słód w charakterystycznym odcieniu smakowym kaszy gryczanej - dobry smaczek, mimo że spotykałem go najczęściej w piwach ryżowych, do tego dużo kukurydzianej słodzyczy i sporo owocowej lekkości i świeżości; goryczki chmielowej tyle, co kot napłakał Szkoda, smak byłby pewnie trochę pełniejszy - tak pozostaje lekki, sprawiający wrażenie lekko aromatyzowanego - słodowy lager.
Comment