może mnie ktoś oświeci, skąd ten wynalazek, bo ja nie potrafię zlokalizować (patrz: foto). kupując na jarmarku zrozumiałem tylko tyle, że z małego browaru z południa francji. poszukiwania w sieci jakoś nie pomogły. piłem z butelki pod chmurką w chłodny dzień, lekko ogrzane za pazuchą. chyba nie znam lepszego francuskiego piwa, ale znawca ze mnie żaden. zapach przyjemny, mimo chłodu bogaty smak, z lekką goryczką, żaden cienkusz. kapsel goły. bardzo mi podeszło.
?, La Galéjade, Bière de Noël
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.
Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:
https://www.browar.biz/forum/piwo/...-
Channel: Niemcy
2024-11-27, 01:10 -
-
Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting. Jednak stylem nawiązuje do eksportowego Dortmundera.
5,6% alk.
12,9% ekstr.
Chmiele: Tettnanger, Tango (Hallertau)
...-
Channel: Niemcy
2024-11-19, 00:06 -
-
Browarek z Alzacji działa od 2001 r. Piwo uwarzone dla opactwa Hohenburg na górze Mont-Sainte-Odile założonego w 680 r. przez św. Otylię (uważaną za patronkę Alzacji).
https://www.lasaintpierre.com/
Blonde Ale, 5,6%, chmiele alzackie.
Aromat - początkowo wyraźna,...-
Channel: Francja
-
-
W obecnej sytuacji, kiedy ze wszystkich stron dochodzą do mnie ponure wiadomości z Ukrainy, postanowiłem na przekór zrobić sobie małą retrospekcje z miejsc w których tam kiedyś byłem, a które być może zostały całkowicie zniszczone.
Jednym z takich jest mikrus, położony na brzegu...3 Photos-
Channel: Ukraina
2022-04-21, 21:14 -
-
Ci co byli lub będą w Czarnogórze, swoją obecność zawężają do miejscowości nadmorskich, co wcale nie dziwi. Natomiast mało kto zapuszcza się do stolicy. Można to także zrozumieć, ponieważ zabytków praktycznie tam nie ma, co jest pokłosiem zamiłowania rożnych armii, w zrzucaniu ładunków...3 Photos
-
Channel: Czarnogóra
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment