Lorraine, Duchesse de Lorraine

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • k_k_s
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.02
    • 193

Lorraine, Duchesse de Lorraine

5,5%vol, niepasteryzowane czerwone piwo warzone z 4 rodzajów słodów w tym wędzonym, który nadał piwu całkiem dziwny, nie podchodzący mi, zapach. W smaku wędzonka też wyczuwana ale to już lepiej. Ogólnie bez rewelacji, chyba najsłabsze z 6 piw z tego browaru jakie do tej pory piłem.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13190 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Kolesław
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1130

Zapach: Owoce słodkie, orzeźwiające, cytrusy, trochę przyprawy (chyba kolendra), trochę drożdże, no i troszeczkę wędzonki. Całkiem fajnie.
      Piana. O żesz! Gdzieś 1/5 piwa mi uciekła (ten browar tak ma). Na początku we szkle kłębiła się gęsta lawa jak z widgetu - cały kielich. Nalewanie trwało i trwało. Piana nie mieściła się we szkle i wyłaziła z butelki niczym kiełbasiany flak napełniany mielonym mięsem. Z tego powodu część piwa spożyłem w postaci piany. Kiedy już to co nie uciekło udało się umieścić w szkle, piana szybko opadła, prawie nie pozostawiając śladów, choć wydawało się, że jest gęsta. Kolor miała złotobrązowy.
      Kolor piwa rudo-różano-czerwony (mniej więcej taki jak na etykiecie, trochę jaśniejszy), leciuteńko zamglony z drobinkami na dnie.
      Smak, no, całkiem złożony. Najpierw owocowy kwasek, a w drugim etapie wchodzi ostra, pikantna, ale krótka, goryczka (chmiel i przyprawy), a za nią delikatne drożdże i jeszcze delikatniejsza wędzonka. W finiszu znowu goryczka.
      Ogólnie wytrawnie, średnio treściwie.
      Nietypowe, ale naprawdę dobre. Tylko ta piana

Comment

Related Topics

Collapse

• m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 17:06
      • Petitpierre
        2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
        Petitpierre
        Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
        2024-07-07, 17:28
      • e-prezes
        Nepomucen, Michael
        e-prezes

Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
        2022-11-29, 13:43
      • Dreamer
        Magic Rock, BA De Molé
        Dreamer
        styl: imperial stout
        alk. 10,0%

Mocno przekombinowana kooperacja Magic Rock z De Molenem: imperialny stout oparty na przepisie na meksykański sos mole przyrządzany z papryczek chili, orzechów, przypraw i czekolady. Do zasypu dodano więc papryczki Chipotle, Ancho, Mulato i Pasilla,...
        2018-11-25, 12:37
      • Petitpierre
        Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
        Petitpierre
        7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
        2025-02-01, 09:59
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...