Olympic, Fix Royale

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Olympic, Fix Royale

Piwo pszeniczne w wersji niefiltrowanej. Z Grecji tym razem. Zawartość alkoholu 5,4%.

Żółta barwa, z lekkim pomarańczowym ciepłem. Nieklarowna.
    Średnia, aczkolwiek dość trwała piana. Drobna tekstura, niewielkie krzaczki na szkle.
    Aromat w kierunku estrowego - banan, wanilia, słodkie owoce. W tle nuty pszenicy i drożdży.
    Smak jest miernie zbalansowany. Mocne estry, aczkolwiek brak dominacji banana. Piwo nie jest też szczególnie słodkie, choć kukurydziane nastroje dają się poznać. Jest za to nad wyraz duża apteka. Dodatkowo lekki kwasek i spora wodnistość. Jakieś tam goździki na poziomie śladowym.
    Nagazowanie przeciętne jak na styl.
    Butelka typu bączek 330ml z wytłoczeniami. Etykieta prosta, piwna. Oryginalny, przypisany piwu kapsel.

Szału nie ma, aczkolwiek piwo stanowi pewne zaskoczenie pośród śródziemnomorskiej lagerowej masowej nudy. Warto pamiętać, że marka Fix przywędrowała do Grecji w XIXw. wraz z pierwszym królem niepodległej Grecji, Ottonem I i rodziną Fuchs, którzy to posiadali bawarskie korzenie. Tak więc Fix Royale to po prostu takie popłuczyny tradycji. 6,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• kaczka116
    Stary Rynek, Brut Royale
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2020-03-14, 21:03
  • wpadzio
    Mykonos, Mikònu Blonde Saison
    wpadzio
    Mykonos Brewing Company to nieduży, aczkolwiek posiadający całkiem prężną dystrybucję minibrowar z greckiej wyspy Mykonos, należącej do archipelagu Cyklad. Warzy piwa w kilku stylach, które nie należą do mainstreamowego zaopatrzenia przeciętnego greckiego marketu czy tawerny. Mikònu Blonde...
    2019-05-25, 22:30
  • dadek
    Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
    dadek
    Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
    2023-04-27, 02:48
  • bastion
    Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
    bastion
    Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
    Centrum...
    2025-02-02, 20:53
  • darekd
    Gut Forsting [Tilmans Biere], Export
    darekd
    Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting. Jednak stylem nawiązuje do eksportowego Dortmundera.

5,6% alk.
    12,9% ekstr.

Chmiele: Tettnanger, Tango (Hallertau)

...
    2024-11-19, 00:06
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...