Siris, Voreia Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2652

    Siris, Voreia Stout

    Stout z minibrowaru w Serres, nieopodal Salonik. Niepasteryzowany i niefiltrowany. Do produkcji użyto sześciu słodów. Ekstrakt początkowy 18°Plato zaowocował zawartością alkoholu 6%. Piwo zdobyło brązowy medal na festiwalu Brussels Beer Challenge w 2015 roku w Antwerpii (pomimo nazwy odbywa się co roku w innym belgijskim mieście).

    Barwa czarno-brązowa. Nie połyskuje nawet pod silne światło.
    Jasnobrązowa piana o drobnej teksturze. Bardzo długo opada, tworząc czapiaste twory, oraz firanki na ściankach szkła.
    W zapachu, oczywiście złożonym z ciemnych kawowych, czekoladowych nut przewodnich pojawiają się bardzo wyraźne opiekane odcienie. Charakterystyczny jest również silny aromat lukrecji. Palone ziarna oraz karmel uzupełniają profil.
    W smaku powtarzają się gorzka kawa i czekolada, jak również palone ziarno, aczkolwiek mamy także jako kontrapunkt spory udział słodkich owoców i wanilii oraz oczywiście karmelu, co fajnie balansuje bukiet. Piwo posiada też pewną aksamitność, która zapewne przyjemnie pogłębiłaby się po, powiedzmy, rocznym leżakowaniu.
    Nagazowanie nie jest wysokie. Treściwość zaś nieco niższa od oczekiwanej.
    Butelka 330ml z całkiem elegancką, choć dość prostą w treści samoprzylepną etykietą o nietypowym kształcie. Kapsel firmowy browaru.

    Sympatyczne piwo. Po raczej zdecydowanym przywitaniu zapachowym, w ustach jest bardzo przyjemne, bogate, jednak nie męczące jakąś radykalną dominantą. 7,5 w skali 1-10. Budujące jest to, że można już takie piwa, obok masowych lagerów, nabywać w marketach na Greckiej prowincji.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...