Del Montseny, (Nomada) Moose Islay

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wojtek_90
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.12
    • 49

    Del Montseny, (Nomada) Moose Islay

    Nomada Moose Islay, Imperial Stout Blended and Wood Aged, 13% alk.

    Aromat: Od razu nasuwają się skojarzenia z porterami bałtyckimi, czyli intensywny czekoladowo palony aromat. Mamy też trochę suszonych owoców oraz aromat wina typu porto czy malaga. Bukiet piwa zapowiada, że będzie ono słodkie w smaku. Po ogrzaniu czuć torfowy aromat oraz alkohol (whisky).
    Barwa: Czarne i nieprzejrzyste, czyli tak jak powinno być w RIS-ie.
    Piana: Ciemnobeżowa, drobna, średnio obfita, ale w błyskawicznym tempie znika.
    Smak: Słodycz, która przeplata się z czekoladową palonością oraz smakiem torfowej whiskey. Alkohol, jak na 13,5%, jest bardzo dobrze zamaskowany. Smakuje jak kawa po irlandzku.
    Goryczka: Goryczka średnia, głównie pochodząca od słodów palonych.
    Odczucie w ustach: Piwo jest bardzo gęste, oleiste. Niskie wysycenie oraz lekko rozgrzewający alkohol sprawiają, że piwo jest typowo degustacyjne.
    Ogólne wrażenia:
    Warto zaznaczyć, że w składzie dodatkowo znajdują się: cukier muscovado, wanilia i whisky Lagavulin 16 Years Old Single Islay Malt.
    Dużo sobie obiecywałem po tym piwie, ponieważ nie dość że Imperial Stout to jeszcze „Wood aged” (nie wiem czy leżakowany w beczkach czy tylko z płatkami dębowymi) oraz z dodatkiem prawdziwej szkockiej whisky. I nie zawiodłem się, piwo okazało się bardzo złożone i wielowymiarowe. Zapewniam, że zagwarantuję niezapomniane wrażenia z degustacji, nie tylko fanom whisky.
    Attached Files
Przetwarzanie...
X