Naparbier, Avant-Garde Barley Wine (Edition 2015)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #1

    Naparbier, Avant-Garde Barley Wine (Edition 2015)

    W nazwie długi opis, bo piwa Avant-Garde to nie tylko barley wine, ale też w każdym roku coś się zmienia.

    Ten BW leżakowany dwa lata w beczce po brandy.

    Alk. 12%

    Aromat – toffi, karmel w kierunku naszej krówki, wanilia, z tyłu trochę beczkowego drewna i destylatu, fajny
    Barwa – ciemny brąz, trochę rubinowe pod światło
    Piana – umiarkowana, niezbyt trwała, ale pozostawia koronkę
    Wysycenie – średnie, ale musuje i podszczypuje wyraźnie, na to odczucie wpływa też rozgrzewający alkohol
    Smak – początkowo toffi dość słodkie, ale bardzo szybko słodycz znika pod tonami beczkowego drewna, z dość wyraźnym, trochę ostrym alkoholem. Są też rodzynki, suszone śliwki, praliny. Alkohol wyraźnie rozgrzewa
    Treściwość – spora, jak na barley wine to taka w normie,

    Taki brytyjski odpowiednik stylu. Chmiel nie odgrywa roli.
    Początkowo wydało się wręcz świetne. Potem beczkowe drewno z alkoholem przechyliło balans na swoją stronę. Ja nie przepadam, kiedy beczkowe posmaki dominują, choć w tym wypadku nie jest to aż tak bardzo wyczuwalne. Kwestia gustu, a miłośnicy tego kierunku pewnie dominują. Jednak alkohol jest nieco zbyt wyczuwalny w smaku – to w zasadzie moje jedyna uwaga wobec tego mimo wszystko bardzo dobrego piwa. Po raz kolejny przekonuję się, że takim alkoholowym optimum dla BW jest woltaż do ok. 10%. Potem często jest już sztuka dla sztuki. Choć to piwo się akurat broni. Wybitnie degustacyjne, rozgrzewające. Taki winter warmer, ale bez żadnych dodatków, co dobrze świadczy o umiejętnościach piwowara. Warto szczególnie po spacerze/nartach/sankach w mroźny dzień
    Attached Files

Related Topics

Collapse

  • ART
    Sady, Barley Wine
    ART
    Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

    Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
    skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
    2024-12-07, 17:56
  • darekd
    Mykułynećkyj, Barley Wine
    darekd
    Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
    W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
    2024-01-08, 00:20
  • etman
    Piwowar nr 51
    etman
    Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

    Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
    2024-12-10, 18:48
  • m2200
    Barley wine - brak piany.
    m2200
    Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

    Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
    2018-01-23, 21:13
  • SlawekT
    Barley wine
    SlawekT
    Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
    2020-03-21, 00:03
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...