Naparbier, Napar Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Naparbier, Napar Porter

Porter, a dokładnie robust porter z Naparbier został uwarzony przy wykorzystaniu słodów Maris Otter, Carapils, Carafa III oraz czekoladowego, a do chmielenia użyto odmian Willamette, Crystal. Piwo ma 6,2% alkoholu.

Czarnobrązowa, nieprzejrzysta barwa.
    Beżowa piana, niezbyt trwała. Po kilku minutach cieniutka obrączka wokół szkła i dziurawy archipelag na powierzchni. Po kolejnych trzech nie pozostaje już nic.
    Aromat ciemnosłodowy, trochę nut palonych, trochę opiekanych. Karmel, kawa, nieco słodyczy. W sumie nie jest to jakaś szczególna feeria barw.
    Smak początkowo zdominowany przez mocno spaloną słodowość. Po chwili pojawiają się delikatne odcienie opiekane, wędzone. Goryczka dość wyraźna, raczej kawowa niż chmielowa, dodatkowo skórka razowego chleba. W sumie piwo ma charakter takiej pomieszanej z kawą arcygorzkiej czekolady. Treściwość nieduża.
    Nagazowanie stosunkowo niewysokie.
    Butelka 330ml. Tym razem trupia czacha z angielskim sznytem. Melonik, monokl, wąs, że hej i fajka w zębach. Oryginalnie. Kapsel firmowy.

Osobiście nie powalił mnie ten porter. Piwo jest mocno jednostronne, popalone niczym z jakiejś gigantycznej pożogi. Brakuje mi tutaj choć odrobinę chmieli, a także pewnej dozy słodkiej kontry. Dodatkowy minus za brak przyzwoitej piany. 7 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• e-prezes
    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
    e-prezes
    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
    2024-12-03, 22:18
  • Prusak
    Abbey Ales, Oh, Mr Porter
    Prusak
    Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
    Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
    Piwo klarowne.
    Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
    Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
    2024-08-30, 18:30
  • Petitpierre
    Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
    Petitpierre
    7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
    2025-02-01, 09:59
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 01:31
  • Ahumba
    2025.01.18 - Warszawa, Baltic Porter Day 2025 w CBM
    Ahumba
    "Baltic Porter Day 2025
    Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...
    Start
    2025-01-18
    Koniec
    2025-01-18
    Adres
    Warszawa, ul. gen. Władysława Andersa 23,
    2024-11-03, 17:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...