San Miguel (Nómada), Imperial Stout Gianduja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

    #1

    San Miguel (Nómada), Imperial Stout Gianduja

    W serii imperialnych stoutów, warzonych przez kontraktowca spod Barcelony w San Miguelu pojawiło się, lub ma się jeszcze pojawić kilka wariantów z różnymi dodatkami, jak maliny, czekolada, kokos, pomarańcze, czy mięta. Wszystkie piwa są odpowiednio mocne, mając 10 - 10,5% alkoholu.
    Trzymam właśnie w dłoni wersję z giandują, czyli kremem z czekolady i orzechów laskowych. Do produkcji użyto aż siedmiu słodów oraz dwóch odmian chmieli - coraz popularniejszego japońskiego Sorachi Ace oraz niemieckiego Magnum. Piwo ma 10,5% alkoholu przy 25° Plato ekstraktu.

    Podczas nalewania trunek mieni się miedzianymi odcieniami, po nalaniu prezentuje już jedynie czarny brąz.
    Beżowa piana, drobnoziarnista, krzaczy się na szkle. Osiada cienką szumowinką.
    Aromat złożony, ciemny w swojej podstawie - gorzka czekolada, palone ziarno, kawa. Dodatkowo wanilia i toffi. Jednak pierwsze skrzypce w zapachu grają właśnie orzechy laskowe, rozkładając się w nosie pełną, przyjemną nutą.
    W smaku piwo powiela ciemną stronę, aczkolwiek nie jest jakoś wybitnie ani gorzkie w swej paloności, ani kawowo-kwaśne. Znów mamy charakterystyczne odcienie orzechów laskowych, choć już nie tak mocne jak w zapachu. Alkohol nieznacznie odczuwalny po ogrzaniu w miarę upływu czasu.
    Nasycenie gazem bardzo umiarkowane, co zrozumiałe. Piwo mocno treściwe, pełne, co również nie dziwi przy takim ekstrakcie.
    Butelka 330ml, z niezbyt wyszukaną etykietą, w konwencji innych produkcji z aktualnej oferty browaru. Kapsel firmowy kontraktowca z gwiazdą.

    Muszę powiedzieć, że Imperial Stout Gianduja bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, bo nutellopodobne klimaty to nie moja pieśń. Tutaj orzechy laskowe są świetnym kontrapunktem dla stoutowej bazy. Może to nie do końca trzyma się ram stylu... ale prawdę mówiąc, czy my możemy jeszcze mówić o jakichś sztywnych ramach w przypadku kraftowych projektów? 8,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

  • Dermid
    'Częściowa' identyfikacja (San Miguel)
    Dermid
    Witam,
    liczę na Waszą pomoc, gdyż mam pewien problem z identyfikacją kapsli San Miguel (dokładniej producenta, czyli firmę, oraz kraj pochodzenia). Szukam na różnych stronkach z kapslami informacje dotyczące kapsli San Miguel i różne strony podają inne informacje, przez co nie mam...
    2020-02-23, 16:03
  • Javox
    Beck's, San Miguel
    Javox
    Kolejna marka AB InBev w Niemczech. Licencja hiszpańskiego browaru Mahou.

    Zawartość alko 5.4%

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - nie za dużo.
    Gaz - średni.
    Barwa - jasne złoto.
    Aromat - zbożowość, słodowość z nutą...
    2024-07-17, 20:56
  • darekd
    San Miguel, Yakima Valley IPA
    darekd
    American India Pale Ale

    Chmiele ze znanego chmielowego zagłębia w USA, ale jakie konkretnie nie podano.

    6,1% alk.

    Aromat - cytrusy i żywice, potem trochę biszkoptu od słodu
    Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, kożuszek do końca, zostaje na szkle...
    2023-06-30, 14:15
  • wpadzio
    San Miguel (Nómada), Imperial Stout Coco
    wpadzio
    W serii imperialnych stoutów warzonych przez Nómadę we współpracy z San Miguelem po wersji z giandują przyszła pora na degustację kolejnego. Tym razem do produkcji wykorzystano jako składnik dodatkowy kokosy. Piwo ma 10,5% alkoholu i jak reszta w serii zostało nachmielone odmianami Sorachi Ace i...
    2017-07-25, 13:33
  • wpadzio
    San Miguel (Nómada), Passiflora Sour
    wpadzio
    Kolejne piwo Nómady we współpracy z San Miguelem. Passiflora Sour to berliner weisse, czyli spodziewać się można niezłego kwasiora. Jak niezłego to się dopiero okaże W składzie między innymi owies. Zawartość alkoholu 3,8%.

    Barwa lekko mętnej, mlecznej cytrynowej słomki....
    2017-05-23, 16:02
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...