Hiszpański koźlak.
Ekstr. 16,8%
Alk. 7,2%
Aromat - słodowy, palony. Pod palonością tony jagód i jeżyn
Piana - wysoka, zwarta, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka
Barwa - pod światło bardzo ciemna esencja herbaciano-rubinowa
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - wyraźny palony słód, lekka cierpkość jeżyn, goryczka palona, dłuższa, nawet nieco ociera się o popiołowość. Alkohol mimalnie drapie i rozgrzewa, ale nie przeszkadza
Treściwość - wyższa pełnia, ale jeszcze nie koźlakowa
Właściwie smakuje bardziej jak lżejszy porter (barwa, paloność) niż koźlak. Ta cierpkość też mało ma wspólnego z koźlakami, ale fajnie ożywia piwo.
Jako bock to raczej trochę poza stylem. Raczej jednorazowa ciekawostka, choć całość w sumie sympatyczna.
Ekstr. 16,8%
Alk. 7,2%
Aromat - słodowy, palony. Pod palonością tony jagód i jeżyn
Piana - wysoka, zwarta, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka
Barwa - pod światło bardzo ciemna esencja herbaciano-rubinowa
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - wyraźny palony słód, lekka cierpkość jeżyn, goryczka palona, dłuższa, nawet nieco ociera się o popiołowość. Alkohol mimalnie drapie i rozgrzewa, ale nie przeszkadza
Treściwość - wyższa pełnia, ale jeszcze nie koźlakowa
Właściwie smakuje bardziej jak lżejszy porter (barwa, paloność) niż koźlak. Ta cierpkość też mało ma wspólnego z koźlakami, ale fajnie ożywia piwo.
Jako bock to raczej trochę poza stylem. Raczej jednorazowa ciekawostka, choć całość w sumie sympatyczna.
Comment