Nowoczesny rzemieślniczy browar z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną, o którym pisał Wpadzio:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...spiga-pale-ale
Właściwie to wszystkie ich piwa to marka Espiga, tak że kojarzy się to z nazwą browaru.
Określone na ecie jako Fruity Farmhouse Barrel Aged, w opisie wspomniano też o saisonie.
Głównym wkładem owocowym sią jabłka (choć dodano również trochę winogron). 8,5% alk., 20 IBU
Dokładnie jest to blend (kupaż) saisona dojrzewającego wraz jabłkami fermentowanymi dzikimi drożdżami oraz saisona z jabłkami dojrzewającego przez 5 miesięcy w beczkach po winie z katalońskiego regionu Penedès.
Aromat - końska derka, owocowa cierpkość, w tle delikatna owocowa słodycz
Piana - umiarkowana, dość szybko redukuje się do strzępów, które zachowują dłuższą trwałość
Barwa - zmętnione złoto
Wysycenie - wysokie, wyraźnie musuje
Smak - owocowa cierpkość, jest beczka, potem nico korzenności. Pojawia się też delikatna nuta dojrzalszych słodszych owoców (trochę jak brzoskwinia, pieczone jabłko). Alkohol troszeczkę wyczuwalny, ciut rozgrzewa. Na finiszu tony przypominające deser z jabłkami (tarta?)
Treściwowść - solidna
Fajne owoce mieszają się z beczkowymi niuansami. Wytrawna cierpkość wygładzone dojrzalszymi owocami. Sprzedawca wspominał, że niektórym to piwo przypomina cydr, a na stronie wspominają białe wino. Trochę tak, ale tu jest inna złożoność - zaczyna się wytrawnie a na końcu już bardziej miękko.
Oryginalne i dobre.
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...spiga-pale-ale
Właściwie to wszystkie ich piwa to marka Espiga, tak że kojarzy się to z nazwą browaru.
Określone na ecie jako Fruity Farmhouse Barrel Aged, w opisie wspomniano też o saisonie.
Głównym wkładem owocowym sią jabłka (choć dodano również trochę winogron). 8,5% alk., 20 IBU
Dokładnie jest to blend (kupaż) saisona dojrzewającego wraz jabłkami fermentowanymi dzikimi drożdżami oraz saisona z jabłkami dojrzewającego przez 5 miesięcy w beczkach po winie z katalońskiego regionu Penedès.
Aromat - końska derka, owocowa cierpkość, w tle delikatna owocowa słodycz
Piana - umiarkowana, dość szybko redukuje się do strzępów, które zachowują dłuższą trwałość
Barwa - zmętnione złoto
Wysycenie - wysokie, wyraźnie musuje
Smak - owocowa cierpkość, jest beczka, potem nico korzenności. Pojawia się też delikatna nuta dojrzalszych słodszych owoców (trochę jak brzoskwinia, pieczone jabłko). Alkohol troszeczkę wyczuwalny, ciut rozgrzewa. Na finiszu tony przypominające deser z jabłkami (tarta?)
Treściwowść - solidna
Fajne owoce mieszają się z beczkowymi niuansami. Wytrawna cierpkość wygładzone dojrzalszymi owocami. Sprzedawca wspominał, że niektórym to piwo przypomina cydr, a na stronie wspominają białe wino. Trochę tak, ale tu jest inna złożoność - zaczyna się wytrawnie a na końcu już bardziej miękko.
Oryginalne i dobre.
Comment