Lybica, IPA eco

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    Lybica, IPA eco

    Bardzo ciekawe geograficznie miejsce, bowiem browar ma się znajdować w miejscowości Llívia, która administracyjnie znajduje się w Katalonii, ale dokładnie jest hiszpańską eksklawą na terytorium Francji (podnóża Pirenejów). Błądząc po Google mapie nie znalazłem żadnego browaru choć na ich FB jest adres i niby czynne: https://www.facebook.com/CervesaLybica/
    sam profil nie jest aktualizowany od 2019 , pod tym adresem była jakaś knajpa, ale zamknięta i chyba z piwem niezwiązana. Już myślałem, że to jakiś kontrakt, ale okazuje się wspomina o nich austriacki producent sprzętu (który w Polsce współpracował z wrocławskim Prostem):

    “Lybica” is a microbrewery located in the town of Llivia, Spain. What makes this town especially good for brewing beer is its location, 1223m above sea level in the Pyrenees. The high quality water it takes to brew outstanding Craft Beer it obtained directly from the Spanish town and therefore contributes to the full bodied taste of this extraordinary beer. Currently “Lybica” produces two types of beer: Ales, which are strong in flavour, yet very soft and fruity, and Lagers that are distinguished by a very smooth taste with little hints of fruitiness.


    Jak widać to mały mini, tymczasem kupiłem ich piwo w sieci w Barcelonie. Zatem może być tak, że działają/działali i kontraktują? Nie wiem.

    IPA, 6,2% alk. 60 IBU

    Aromat - lekki chmiel, drożdże, potem słód z nutą pieczywa
    Piana - olbrzymia, większe pęcherze (trochę to przypomina pianę płynu do naczyń). Dość szybko opada do zwartego i trwalszeo kożuszka
    Barwa - bursztyn/bardzo ciemne złoto, zmętnione
    Wysycenie - wysokie, wyraźnie musuje i szczypie
    Smak - owocowo-drożdżowy kwasek, trochę łodygowy chmiel o łagodnej goryczce. Zostawia jednak wyraźny posmak goryczkowy w ustach.
    Treściwość - łagodna pełnia


    Dziwne piwo, mają jeszcze piwo dolnej fermentacji i tak to trochę smakuje, może pomylili etykiety...
    Piwo jest niepasteryzowane i raczej bez głębszej filtracji, więc może to też efekt złego przechowywania.
    W każdym razie piwo dość dziwne. Spokojnie do wypicia, ale niespecjalnie do polecenia.

    Do tej pory wiedziałem, że Hiszpanie mają eksklawy w Maroku (Ceuta, Melilla), okazuje się, że we Francji też.
    Przynajmniej coś nowego dowiedziałem się z geografii.


  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1120184.JPG
Views:	30
Size:	20,4 KB
ID:	2334228

    Comment

    Przetwarzanie...
    X