Piwo warte podziwu. Widze że pierwszy wysunąłem tą propozycję. Jeśli ktoś prubował tego browarku to prosze o komentarz. Boje sie że jestem sam...
Damm, Estrella Damm
Collapse
X
-
nie masz się czego bać. nie bój się też zamieszczenia bardziej szczegółowego opisu tego piwa- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
!
Witam.
Jestem tu nowy i zamiast spojrzeć na recenzje innych piwek to zabrałem się odrazu za komentarz hiszpańskiego piwka Estrella Damm. Mój błąd. Swoją drogą musze przyznac, że konsumowałem ten trunek 3 lata temu i niestety nie pamiętam smaczku. Zostawiłem sobie na pamiatke przynajmniej etykietę, którą z checią zaprezentuję.
ESTRELLA DAMMGrzechu84 - PIWOfan
Comment
-
-
Damm, Estrella Damm
Butelka 0,33 l.
Alk. 5,4 %
Piwo z barcelońskiego browaru Damm, jednego z dwóch znajdujących się w tym mieście (obok bardziej znanego choć nieco mniejszego i o skromniejszej tradycji San Miguel'a warzącego m.in. piwo o tej samej nazwie).
Kolor: bardzo jasno słomkowy.
Nasycenie: całkiem duże na początku, choć w dość szybkim tempie zanika.
Piana: spora, drobnoziarnista, długo się utrzymuje.
Zapach: niezbyt intensywny, ale ciekawy, jakby lekko kwiatowo-miodowy.
Smak: połączenie kwaskowatości z lekką goryczką, choć z dominacją tej pierwszej. W sumie zbliżony do większości "śródziemnomorskich pilsów", ale jak na tą kategorię całkiem niezły i zdecydowanie powyżej przeciętnej.
Comment
-
-
Last edited by sibarh; 2006-05-16, 03:50.2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Tak, faktycznie bardzo przyjemne piwo. Najwiekszy mankament, to szybko znikajaca piana. Smakowo bije cala (zachodnio)-poludniowa europe. Wyczwalny przyjemny slod, brakuje troche goryczki. Zdziwilem sie sam, ze hiszpanskie piwa sa takie dobre(pilem 4 rozne i wszystkie mi smakowaly).
Comment
-
-
Butla 0,33l alk. 4,6%
Barwa jasno słomkowa. Piana wbrew opinniom innych całkiem przyzwoita. Utrzymuje się na poziomie 1cm. Wysycenie wręcz idealne. Co do walorów smakowych to dominuje słód. Gdzie niegdzie wyczówalne lekkie akcenty owocowo kwiatowe mieszające się ze stonowaną goryczką. Smaczne piwo godne polecenia. 3,59 w Piotrze i Pawle.Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu
Comment
-
-
Z powodu wczorajszego finału Euro 2008 jakoś nie pasowało mi picie niemieckiego piwa, wybrałem się więc do P&P w Jankach po zapas piw hiszpańskich. Te najbardziej popularne pamiętam z wakacyjnych wojaży, świetnie gaszą pragnienie w jedynie słusznej (tam) butelce 1,0l. Kibicowanie rozpocząłem właśnie Estrellą Damm 4,6%. Piwo bledziutkie, ale piana mocarstwowa - jak przystało na (wtedy jeszcze) pretendentów do mistrzostwa. Pachnie chmielem, aż w nosie kręci! Smakowo podobnie, poza silną, połączoną z wysyceniem i orzeźwiającą goryczką, niewiele da się wyczuć. Flacha w rozmiarze XL, zakrętka z gwiazdą, tonacja etykiety złoto-czerwona plus białe napisy. Jak ją kończyliśmy, jeszcze było bez bramek... .
Comment
-
-
Wersja puszkowa 05, l, alkoholu 4,6 %. Kolor słomkowy, piana drobna, gęsta, tworząca kożuch , który długo się utrzymuje, drobne bąbelki gazu cały czas pracują. Piana pozostawia trwałe, spore ślady na szklance. Słaby, ledwo wyczuwalny aromat. Wysycenia raczej słabe, generalnie piwo słabo nagazowane. Brak dominujących smaków, takie jakieś nijakie, jak większość piw wielkoprzemysłowych/koncernowych. Nie jestem nim zachwycony, taki hiszpański odpowiednik naszych koncernowych piw.
Comment
-
-
cena: 3,99 zł (Piotr i Paweł)
Zawartość alkoholu: 4,6%
Pojemność 330 ml
Kolor: słomkowy
Kraj pochodzenia: Hiszpania - Barcelona
Po otwarciu poczułem zapach słodu. Piana bardzo słaba, lekko gazowane. Goryczka jest delikatna. Nie pozostawia wyrazistego posmaku. Piwko w moim odczuciu jest delikatne i łagodne.mój blog o piwach
http://browary.blogspot.com/
Comment
-
Comment