Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Koningshoeven, La Trappe Dubbel
Collapse
X
-
Jako, że zbliża się wielkimi krokami wyprawa do NL, postanowiłem otworzyć piwa La Trappe.
Na pierwszy ogień poszedł Dubbel.
No i niestety piwo zajechało szmatą, stęchlizną i jakimiś takimi piwnicznymi zapachami i smakami. Piwo miało termin do spożycia 05.2009.
Leżakowało u mnie dwa lata.
Identyczne posmaki miały Tripel i Quadrupel.
Wielka szkoda, dobrze, że już za trzy tygodnie będę mógł je sobie kupić w NL.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Piany malutko i szybko zanikła. Za to barwa piwa czerwono - brunatna, w zapachu chmiel i ... rodzynki. Zresztą te rodzynki z smaku także są wyraźne.
Niby mała butelka, a czuć to piwo w głowie. Choć może to przez zmęczenie po pracy.
Bardzo dobre piwoBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Piana malutka praktycznie nie widoczna , wysycenie w sam raz , kolor ciemny karmelowy , smak niepowtarzalny z nutami lekkiego chmielu i orzechów . Dotąd najlepsze piwo jakie piłem , egzemplarz , który piłem był w opakowaniu z małym pokalem - Piwo Trapistów , samo piwo w nieprzeźroczystej butelce z korkiem ( mój egzemplarz nie trącił korkiem ) . Piwo naprawdę godne polecenia . Moja ocena:6!
Comment
-
-
Trzecie piwo, jakie piję w tym tygodniu z klasztoru trapistów w Holandii to La Trappe Dubbel czyli siedmioprocentowy, niefiltrowany trunek z refermentacją w butelce. Kolejne to już piwo, które warto trzymać na specjalne okazje, bo zarówno piękny ciemnorubinowy kolor jak i złożona, treściwa aranżacja smakowa z przewagą korzenno-cytrusowo-słodowych nut plasują to piwo wśród piwnych specjałów.
Comment
-
-
Zakupione w Makro, w cenie 14,50 za butelkę 0,7 l. Piękna ciemno-rubinowa barwa, szczególnie ładnie się prezentuje pod światło. Piana gęsta, kremowa w odcieniu beżu, z tymże niezbyt trwała. Wysycenie dosyć delikatne, niemniej jednak bąbelki utrzymywały się aż do końca. W smaku to tak naprawdę jak dla mnie ciężko określic dominujący posmak – słodycz owocowo-rodzynkowa a w tle jakieś nuty cytrusowo-korzenne etc. Jak dla mnie bomba – piwo na piątkę.
Comment
-
-
Kolor: Rubinowy, mętny pod światło.
Piana: Drobna ale trochę za szybko opadła.
Zapach: Słodowy. Wyczuwam suszoną śliwkę i landrynki. Drewno?
Smak: Słodowy z idealną dawką goryczki przy tej mocy piwa. Czuć ją długo po przełknięciu w gardle.
Wysycenie: Dobrze nagazowane. Bąbelki ładnie pracują w szkle i przyjemnie szczypią w język.
Opakowanie: Szklana butelka 0,7l z korkiem. Elegancka, klasyczna etykieta.
Uwagi: Dobre treściwe piwo. Szkoda że takie drogie, ale warte spróbowania.Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Comment
-
-
Buteleczka 0,33l z zestawu La Trappe, przeterminowana o 483 dni.
Pijałem już wcześniej tego dubbelka, ale nigdy nie miałem okazji go ocenić.
Kolor: Jak to w dubblu - mętne, brązowe błotko.
Piana: Średnia, znikła dość szybko.
Zapach: Silny. Lekko śliwkowy, lekko słodowy, lekko wiśniowy. W tle leciutki alkohol.
Smak: Bardzo treściwy, w pierwszym wrażeniu to piwo się je, a nie pije Potężna słodowa głębia, nutki drożdżowe, trochę śliwek, trochę wiśni, trochę orzechów, a całość zwieńczona wyraźnym alkoholowym ciepełkiem. Dziwne to, bo piwa ma tylko 6,5% alk., a smakuje jakby miało z 8, a ponadto piwo zostało tak długo przeleżakowane. Goryczki niemal nie ma. Po lekkim ogrzaniu finisz wzbogaca się o nutki "ciemne", karmelowe.
Opakowanie: Prześliczna w swojej prostocie etykieta, do tego dopasowany kapselek. Nie jest to kamionka, ale z tej już zdarzyło mi się pić.
Uwagi: Doskonały, treściwy dubbel, niczym nie ustępujący belgijskim krewniakom.
Comment
-
-
Kolor: brunatny przechodzący w brąz, mętne.
Piana: jasno beżowa, wydawała się dość gęsta a jednak utrzymywała się tylko kilka minut.
Zapach: słodowo palony, później pojawiają się bardziej owocowe estry.
Smak: aksamitny, zharmonizowany. Początkowo wyczuwalny lekko palony słód z delikatnymi posmakami kawowo czekoladowymi. Później dociera lekka kwaskowatość i owoce (może śliwki). Goryczka delikatna. Alkohol nie wyczuwalny w smaku jednak czuć jak piwo lekko rozgrzewa.
Nasycenie: delikatne i pasujące do tego piwa.
Opakowanie: z klasą.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Cztery lata temu oceniałem to piwo będąc w NL. Teraz je kupiłem przecenione, bo wyszedł termin.
piana: gęsta drobna, pozostała cienka warstewka,
kolor: rubinowy,
zapach: czereśnie, orzechy, wiśnie, lekko drożdzowe,
smak: gęste w smaku, orzechowe, goryczka odsłodowa, pyszne,
Butelka inna niż u Twilighta, nie typowa holenderska tylko bardziej smukła z tłoczeniem Trappist. Pewnikiem leją w takie na eksport.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Kolor - brązowy, mętny.
Piana - koloru beżowego, wysoka, gęsta, o przeciętnej trwałości, opadła do cienkiej warstwy.
Zapach - intensywny, słodowy, z nutami karmelu i owoców (śliwka, wiśnia, lekkie rodzynki).
Smak - palony słód, czekolada, kawa, do tego dochodzą nuty owocowe z dość wyraźną kwasowością i leciutki drożdżowy akcent, alkoholu nie czuć. Całość treściwa, świetnie się je pije.
Wysycenie - niskie do średniego.
Butelka 0,33l, kupione za 4,99zł w Auchan.
Pyszne, z piw La Trappe to właśnie dubbel smakuje mi najbardziej. Wydaje mi się, że pite z butelki 0,75l z korkiem jakiś czas temu było nieco ostrzejsze w smaku.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Piwo górnej fermentacji - klasztorne - piwo trapistów - dubbel
Zawartość alkoholu: 7,0%
Pojemność: 0,33 l
Kolor: bordowy
Kraj pochodzenia: Holandia
Cena: 7,60 zł
Styl klasztorny. Smak to owoce i silne przyprawy. Po przełknięciu pozostawia długi, wytrawny posmak. W tej ostatniej fazie również poczujemy moc tego piwa. Zapach jest owocowy, nieco przypalany. Dobremój blog o piwach
http://browary.blogspot.com/
Comment
-
-
Butelka smuklejsza jak u Twilighta, do tego tłoczona.
Piana: fajna, obfita i trwała
Nagazowanie: odpowiednie
Kolor: brązowoczerwony, mętne
Zapach: owocowy, trochę drożdżowy, trochę orzechy. Dość mocny.
Smak: treściwe, owocowe (wiśnia, porzeczka), leciutko kwaskowate, chlebowe, goryczka bardzo ograniczona.
Dobre, ale że popadać w zachwyty, to nie.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
Comment