Dla mnie piwo łudząco z wyglądu podobne do Koźlaka z Ambera tzn. ciemno brązowo-czerwonawy, słabo klarowny odcień, piana przechodząca w beż. Co do zapachu, z tego co pamiętam lekko wędzony (może taka warka), ciężki i przyjemny orzech z karmelem. Smak również lekko karmelowy, zostawia na długo swój ślad, palony. Szczęściem było posmakowanie tego trunku, zakupionego w Antwerpii.
Koningshoeven, La Trappe Dubbel
Collapse
X
-
La Trappe Dubbel
Kolor: Ciemnobrunatny, mętny.
Piana: Ciemnobeżowa, średniowysoka i drobnopęcherzykowa. Niestety błyskawicznie opada do kilku wysepek.
Zapach: Intensywny i przyjemny. Dla mnie mocne akcenty gruszki połączone z karmelem i lekko przyprawowym tłem.
Smak: Początek przyjemny, lekko karmelowy, ale mało słodki, wręcz lekko kwaskowy. Po chwili docierają mocne, przyprawowe akcenty połączone z delikatną, lekko paloną goryczką z posmakami kawy. Zostaje wytrawny, lekko palony i mocno przyprawowy finisz. Zacne.
Wysycenie: Średniowysokie.
Opakowanie: Etykieta i kapsel taki jak na fotce Twilighta, ale inna butelka - smukła, bez krawatki, za to z tłoczeniami.Last edited by Kwadri; 2011-10-23, 20:20.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika inkking Wyświetlenie odpowiedziWedług mnie Dubel to najmniej wyraziste La Trappe, co nie zmienia faktu ,że może być rozpatrzone jako piątkowy "gwóźdź programu"
Comment
-
-
Pisałem już o przeterminowanym "małym" dubblu, a 18 lipca miałem okazję wypić przeleżakowaną o 415 dni wersje w butelce 0,75 l, a wiec taką, w której refermentacyjna działalność drożdży może dać jeszcze ciekawsze efekty. I dała!
Kolor: Piękna głęboka czerwień, piwo zupełnie klarowne, bo drożdże solidnie zbiły się na dnie butelki.
Piana: Nawet ładna jak na taką zawartość alkoholu, beżowa, stosunkowo trwała.
Zapach: Nuty winne i owocowe w dużej ilości, trochę alkoholu i karmelu.
Smak: Potężny. Spora słodowość, niezłą chlebowość, dużo smaczków owocowych, trochę karmelu i rodzynek.
Uwagi: Pyszne piwo, pod względem wrażeń smakowych lokuje się gdzieś pomiędzy piwem a dobrym czerwonym winem.
Comment
-
-
Aromat: owocowy, ciemny karmel, czerwone owoce, przyjemny
Piana: wysoka, drobna, trwała
Barwa: wiśniowa, opalizujące
Smak: słodowy, karmelowy, dość złożony, wykończony sporą goryczką, pozostawia alkoholowy posmak
Goryczka: dość wysoka
Odczucie w ustach: mocno nasycone, rozgrzewające, wyczuwalny alkohol
Ogólne wrażenie: może nie wybitny, ale przyjemny dubbel, można wypić z przyjemnością
Comment
-
-
Kolor : opalizująca czerwień, zmętnione.
Piana : Po chwili zupełny brak, więc nawet nie ma za bardzo co opisywać.
Zapach : Słodowo - winny, karmelowe i wiśniowe nuty z bardzo dalekim ziołowym tłem. Przyjemny, ale średnio intensywny.
Smak : WOW, bardzo intensywna i złożona słodowość, świetnie ułożona. Owocowe estry suszonych owoców uzupełniają smak, goryczka ku słabej, lekko wytrawny finisz, pozostawia lekko czekoladowo - alkoholowy posmak. Bardzo dobre.
Wysycenie : Średniowysokie.
Opakowanie : Bardzo zgrabne i stylowe.
Świetne piwo, bardzo interesujący i złożony smak, trochę słabiej złożony aromat, ale na pewno piwo na plus.
Comment
-
-
Kolor: Bordowy, mętny. Pod światło mocno rubinowy.
Piana: Jasnobeżowa, średnio obfita, dosyć gęsta, średnio trwała. Opada do obrączki.
Zapach: Po otwarciu butelki rozchodzi się wyraźny aromat bananowy, do którego, po zanurzeniu nosa w szkle dochodzi gama innych estrów owocowych: śliwkowych, wiśniowych, a nawet czegoś na kształt truskawek. Dalej mamy nuty słodowe, biszkoptowe i na szarym końcu minimalna nuta alkoholowa.
Smak: Dosyć treściwe. Słodowość, biszkopty, orzechy, mocne estry owocowe podobne jak w zapachu (banan, wiśnia), minimalnie podszczypująca nuta alkoholu, dobrze komponuje się z całością. Całość wieńczy średnio niska goryczka.
Wysycenie: Wysokie, podszczypujące.
Ogółem: Doskonały dubbel.
Comment
-
-
Koningshoeven, La Trappe Dubbel
Piana obfita szybko sie redukuje. Kolor ciemny bursztyn zmętniony. Aromat wszystko delikatnie, suszone owoce, karmel słodowośc oraz leciutkie kartonowe utlenienie. Smak słodycz odpowiednia słodowosc, ciemne słody z karmelem oraz estry owocowe, goryczka wyraźna. Wszystko bardzo grzecznie bez ekscytacji smaku. Piwo pijalne dobre, nie ma się do czego przyczepić.Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/
Comment
-
-
Po przelaniu do szkła (kielich do belgijskiego piwa) połowy zawartości butelki zobaczyłem pod światło piękny przejrzysty rubin. Piana bezowa z drobnych i średnich pęcherzy szybko opadła, nie pozostawiając śladu na szkle. Po dolani reszty ukazał się nieciekawy widok w postaci grubych farfocli (drożdżowych) unoszących się w płynie.
Aromat delikatny, ciemnych słodów i karmelu oraz alkoholu. W smaku jest bardziej wytrawnie z dodatkiem ciemnych owoców typu wiśnia i śliwka. Z czasem daje o sobie znać wysokie wysycenie, zaś alkohol objawia się ciepłem w żołądku.
Jestem tym piwem lekko rozczarowany.
Comment
-
-
Butelka z datą ważności 10.2016, trzymana w lodówce od 16.01.2015, pite schłodzone. U mnie osadu drożdżowego było mało, nie było problemu z nalaniem tak, by było klarowne. Zapach mało wyraźny. W smaku niezbyt bogate, jest karmel, trochę wiśni i śliwek, ale brakuje głębi i wyraźnej owocowości. Alkohol nie przeszkadza. Jak dla mnie zdecydowanie przegrywa z Dubblem Cieszyńskim albo dubblem od Westmalle.
Comment
-
-
Aromat fenolowy, owocowy (dojrzałe banany). Piana szybko opada do zerowej. Barwa głęboko bursztynowa. W smaku to samo co w aromacie. Alkohol niewyczuwalny. Wysycenie wysokie, goryczka najwyżej średnia. Ogólnie ciekawy dubbel, ale nie najlepszy jakiego piłem.
Comment
-
Comment