U mnie pianka, na początku dość obfita, koloru ciemnokremowego, zniknęło pojakichś dwóch minutkach. Kolor zdecydowanie rubinowy, zapach intensywny, (bardzo)winno -owocowy, z naciskiem na.... yyyyy.... rodzynki? suszone śliwki?
W każdym bądź razie bardzo smakowite. Na 5 zmałym minusikiem.
Moje (czyli druga połowa butelki 0,7l, której pierwszą nalał sobie Slavoy) wg mnie smakuje jak lekko pigwowo (ale to może jeszcze posmak pysznej nalewki z tego owocu pitej u Marco?), z resztą parametrów zgadzam się z przedmówcą, choć ocena jak na takie piwko dla mnie 4. Wolałabym jeszcze ciekawszy bukiet zapachowy (ale to też można zwalić na karb mocno wydłuzonej imprezy w Żywcu, która nabawiła mnie niejakiej znieczulicy na walory piwa z powodu bardzo częstego jego spożywania (a raczej rzadkich przerw )
Zachęcony dobrymi ocenami zakupiłem w radomskim Selgrosie za jedyne 15,79 zł (butelka szklana , 0,7 l , kapsel szampanowy z napisem "Piwo Trapistów".Mała piana, ale ładny kolor beżowy, zapach słodowy, goryczka w sam raz i piękne gazowanie ( widoczne po silnym oświetleniu kufla ). Cena skutecznie zapobiega nadużywaniu .Ocena 5.
Tym razem w kamionkowej buteleczce 0,5l.
Bier Cat.S. (co to znaczy?)
Hmmmm... wspaniałe jest to piwko... Piękna barwa, smakowita "przypalana" piana, śliwkowy zapaszek i orzechowy posmaczek.
Tym razem jest to dla mnie cud, nie piwo!
Ocena: 6
Piwo z gatunku ciekawych, tyle można powiedzieć na początek. Posmak 'piwniczny', jak zwykle w przypadku piw trapistów (lub trapistopodobnych ). Po pierwszym łyku stwierdziłem, że trochę ostre w smaku, ale w miarę picia było coraz lepiej. Piana jak w pszenicznych - obfita, do końca kożuch.
Tak sobie mniej więcej wyobrażam piwa domowej roboty - dziwne, niepokojące w smaku, ale z każdym łykiem coraz lepsze.
W ostatecznym rozrachunku mimo wszystko raczej niewarte swej ceny (17 zł za pół litra).
Miałem wersję z ceramicznej butelki, przyznam że urzekło mnie, smak wywarzony, jak na 6,5% alk. bardzo delikatny,pyszny, lekko owocowy, piana piękna, trzymająca się do końca picia, ideala. Smaku korkowego nie czułem, choć muszę przyznać że rzadko otwieram piwo korkociągiem
Ogólnie piwo to jest dużo ciekawsze niż wszelakie nawet najlepsze pilsy.
www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
La Trappe Dubbel można nabyć w warszawskim Leclercu. Cena 25 PLN za 0,5l w ceramicznej ładnej butelce + bonus w postaci kielicha. Wszystko zapakowane w pudełko.
Co do smaku to zgadzam się przedmówcami. Piwo ciekawe, ale czy warte tych pieniędzy, to nie wiem....
Krok po kroku, krok po kroczku,
Najpiękniejsze w całym roczku
Idą Święta...
Zakupione za 17zł 0,5l w butelce ceramicznej w Auchan Gdańsk. Żona stwierdziła, że butelkę będzie używała jako wazon, czyż to nie profanacja? Piwko niczego sobie, wybrażam sobie, że tak samo smakowało kilka wieków temu.
Comment