Brouwerij 't Ij, India Pale Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GaryFisher
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 739

Brouwerij 't Ij, India Pale Ale

't Ij, IPA (Amsterdamse India Pale Ale) [a.7%]

Kolor: brązowo-pomarańczowe, bardzo mętne [5]

Piana: wysoka, drobnoziarnista, bardzo sztywna i opada powoli, duża wyspa na środku zostaje do końca, szkło jest porządnie oblepione [5]

Zapach: intensywny, ziołowo-żywiczno-ziemisto-trawiasty, chmielowy, nieamerykański, z tyłu dosyć wyraźne cytrusy i drożdże, po ogrzaniu robi się intensywnie estrowo, marmoladowo-jabłkowo-tropikalno-śliwkowo-kwiatowo, pachnie to jak domowej roboty IPA, czuć treściwość chociaż słód ginie pod chmielem, jest też nieco paloności [5]

Smak: ziemisto-cytrusowo-żywiczny, po ogrzaniu wyraźnie trawiasty, goryczka nie jest ekstremalnie mocna ale wystarczająca, ejlowe owoce wyczuwalne ale na początku schowane pod chmielem potem wychodzi mnóstwo tych jabłek, marmolady i tropików, jest też nuta a'la syrop na kaszel i treściwa, ziarnista podstawa słodowa; smakuje prawie identycznie jak Tybska IPA #1, nie jest to smak komercyjnego piwa [5]

Nasycenie: odpowiednio wysokie [5]

Opakowanie: flaszka 0.33l z długą szyjką, etykieta w tym samym kształcie co reszta jednak tym razem przezroczysta z białym nadrukiem z seksowną, wytatuowaną panią (tatuaże to parametry piwa, wiatraki, struś itp.) z Red Light District, kapsel srebrny z datownikiem [5]

Uwagi: smakuje i pieni się prawie jak Tybkowa AIPA #1
    Producent: Brouwerij 't Ij, Funenkade 7, Amsterdam
    Zakupione w: De Bierkoning w Amsterdamie
    Degustowane: 10.10.2012.r ok. godz. 21:00 w Haarlemie
    Data ważności: 09/2013
    Nr: 123
    Soundtrack: "The Number of the Beast" by Iron Maiden

Click image for larger version

Name:	Brouwerij 't Ij IPA 7%.jpg
Views:	1
Size:	62,0 KB
ID:	2086576
    Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Butelka (a raczej to co na niej - jak na zdjęciu GaryFishera) zachęciła do zakupu, ręka się sama po prostu wnet wydłużyła i wyciągła i nie chciała nijak cofnąć nazad. Chyba się przejdę do specjalisty...

Barwa jasnego brązu, wpadająca w pomarańczową. Bardzo mętna.
    Piana o delikatnym kremowym zabarwieniu. Wyjątkowo mięsista, przez co układa się w fantazyjne figury. Bardzo długo utrzymuje się potężną czapą i wręcz lgnie do ścianek.
    Przyjemne aromaty, o ziemistej oraz cytrusowej, kwaskowej bazie z wyczuwalnym tłem słodszych owoców (truskawki, maliny?) a nawet wanilii. Mocne odcienie drożdżowe i lekkie nuty alkoholu uzupełniają bukiet.
    W smaku mamy mariaż estrów owocowych, kwiatowych i wyczuwalną ziemistość. Po stronie słodów wyraźna zbożowa chlebowość. Obecne tostowe klimaty, a także podsumowujące wszystko ciepłe alkoholowe grzanie.
    Nagazowanie odczuwalne. Odpowiednie. Piwo dość treściwe.
    Butelka... No co ja mogę powiedzieć... Taka sobie, eeeee... Data przydatności (01/2014) nadrukowana na też gołym, hmmmm, kapslu.

Bardzo dobra angielska IPA, o bogatym bukiecie, złożonym smaku, choć trochę przesuniętym w kierunku słodowości. Także o minimalnie za wyraźnym alkoholowym charakterze. Dlatego w odróżnieniu do przedpijcy nie będę aż taki hojny i dam tylko 8,5 w skali 1-10. A butelkę zabieram do sypialni, bo muszę... kwiatki podlać?
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• jacekwerner
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 2852

Ja trafiłem na butelkę z dwoma panienkami - zatem było to Double IPA
      Attached Files
      Ochotnicza Straż Piwna
      BAZA = 7446

Comment

Przetwarzanie...