De Molen, Rooie Dop The Daily Grind

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

    De Molen, Rooie Dop The Daily Grind

    Piwo warzone w znanym De Molenie kontraktowo przez tę załogę z holenderskiego Utrechtu:

    Links en tips op deze startpagina van rooiedop.nl


    a tu oni na przerwie w pracy:



    Zaw. ekstraktu 14,6%
    Alk. 6,5 %
    Bez pasteryzacji i filtracji, górna fermentacja

    Aromat - kawa, ale naprawdę prawdziwa kawa, potem słodowość w kierunku tonów karmelowych i czekoladowych
    Piana - ciemna, niewysoka, gęsta, krótka, potem zostaje obwódka
    Barwa - smolisto-czarna, nie przepuszcza światła, co jest efektem niestosowania filtracji
    Wysycenie - niskie
    Smak - szlachetna kawa jak dobre espresso uzupełnione przez słody nadające treściwych posmaków, głównie gorzkiej czekolady, dodatkowo wyczuwalna goryczka odchmielowa, trochę ziołowa, minimalnie korzenna.Finisz długi kawowy z lekkim chmielem. W ustach przyjemnie zalega prawdziwie kawowy posmak. Choć goryczka dość wyraźna, to umiejętny dobór słodów ją wygładził, nadając piwu gładkości.
    Treściwość - zdecydowanie pełne piwo, nie ciężkie ale treściwe

    Czemu ta kawa? Otóż w składzie ona występuje (Guatemala Antigua) i chyba jej nie żałowali. Słody - pale, cara, brown i czekoladowy, natomiast chmiele - ciekawostka bo czeskie, popularny Premiant i szlachetny Saaz (czyli Żatecki).

    Piwo nieco ze stoutowym sznytem, ale IMO stoutem zdecydowanie nie jest. Trochę hybryda, a trochę piwo smakowe. Ale naprawdę w wyjątkowym, szlachetnym stylu.

    Jeśli mógłbym zaczynać dzień jakimś piwem, to wiem już jakimś
    Attached Files
Przetwarzanie...
X