De Molen, Rooie Dop 24/7 Session Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

De Molen, Rooie Dop 24/7 Session Ale

Piwo warzone w De Molen dla kontraktowego browaru z Utrechtu. Warto dodać, że Rooie Dop został nagrodzony przez RateBeer.com tytułem Najlepszego Nowego Browaru roku 2013 w Holandii.
    Przyjrzyjmy się piwu. To American Pale Ale o zawartości alkoholu 4,9%, chmielone Cascade, Saaz i Citrą.

Barwa bursztynowo-pomarańczowa. Spory stopień zamglenia.
    Jasnokremowa piana, o niejednorodnej teksturze. Wysoka po nalaniu, przez kilka minut redukuje się do mięsistego kożucha, przy okazji osadzając się na ściankach szkła.
    W zapachu dominuje wyraźna chmielowość. Duży w niej udział nut cytrusowych, słodkich owoców tropikalnych oraz trawy. Na dalszy planie słodowa słodycz.
    Smak oczywiście zdominowany również przez nachmielenie. Przy czym tutaj na pierwszy plan wysuwają się trawiaste, nieco ziołowe odcienie. Goryczka wyraźna, długa, aczkolwiek pozbawiona piołunowej ostrości. Słodowa baza praktycznie nieobecna, choć daleko w posmakach można doszukać się pewnych ziarnistych nut.
    Nagazowanie średnie plus. Dobrze współgra z charakterem smakowym.
    Butelka 330ml, oklejona w graficznym stylu innych produkcji browaru, tym razem na niebiesko. Na mnie nie robi specjalnie wrażenia, choć taki już urok craftowego planktonu Kapsel cały czerwony.

Smaczne piwo, o godnym nachmieleniu, niewysokiej zawartości alkoholu i przyjemnej autoprezentacji. Spokojnie można polecić miłośnikom piw z tej bardziej gorzkiej półki. 9 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • Swaroga
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.10
    • 115

Piwo w stylu Session IPA.
    Pierwszy raz mam butelke z tego browaru i jestem pod wrażeniem jak do cholery udało im się tā butelke napełnić pod sam kapsel.
    4,9%

OCZY : piwo ma kolor bursztynowy i wielka, białą piane.

NOS : mocny aromat skórki od cytryny, mydła, imbiru i krakersów. Aromat cytrusowy jest chemiczny, typowy dla chmielu Cytra.

USTA : Piwo jest dobrze gazowane o wodnistej konsystencji. Słodowe nuty są mało słodkie o smaku podchodzącym pod krakersy i delikatnie pod sucharki. Piwo natomiast jest zdominowane cierpkimi i gorzkimi nutami chmieli. W szczególności zabarwione nutami cytrynowymi i jałowcowymi. Posmak jest cierpki jak pestka od cytryny.

ODCZUCIA : Lubie ten styl piwa. Nie lubię natomiast jak piwo w tym stylu jest za mało nagazowane. Tutaj mamy do czynienia z super wyważoną cierpkością i goryczka plus jest świetnie gazowane co polepsza efekt orzeźwienia ; główny atrybut tego stylu.

OCENA :
    smak : 6/10
    pijalność : 9/10

Click image for larger version

Name:	Rooie 24.jpg
Views:	1
Size:	22,9 KB
ID:	2049212 Click image for larger version

Name:	Rooie 242.jpg
Views:	1
Size:	33,8 KB
ID:	2049213