De Molen, Wijsbier Smoking Gun

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

    #1

    De Molen, Wijsbier Smoking Gun

    Kolejna odsłona aromatyzowanej kociej serii Wijsbier z De Molena. Tym razem wykorzystano chińską czarną herbatę Lapsang souchong. Tajemnicą tej herbaty jest wędzenie liści herbacianych nad ogniskiem z drzewa sosnowego lub cedrowego, przez co nabiera ona bardzo silnego i bardzo wyrazistego żywicznego, cygarowego smaku i aromatu. Piwo ma 4,7% alkoholu przy 9° Plato oraz 30 EBU i 22 EBC. Chmielone Amarillo.

    Przyjemna oku bursztynowa barwa, z pomarańczowymi ciągotami. Mocno mglista.
    Piana praktycznie nieobecna od samego początku. Obrączka wokół szkła i mikrowysepki obecne do końca.
    Wyraźny aromat wędzenia. Trochę zaskakujące, że pomimo herbacianego a nie słodowego rodowodu jest tak mocny i tak charakterystycznie dymiony i kiełbasiano-serowy, niczym w najlepszych produkcjach z Bambergu.
    W smaku ta ciekawa wędzoność ma kontynuacje (a nawet nabiera dodatkowo nut tytoniu), jednak brakuje zdecydowanie treści i głębi reszcie profilu smakowego. Goryczka jest słabowita, taka właśnie bardziej herbaciana a nie chmielowa. W posmakach nie pozostaje wcale, szybko gasnąc na podniebieniu. Ostatecznie czuje się sporą wodnistość, a więc i niedosyt.
    Nagazowanie jest również niedostateczne.
    Butelka 330ml, tym razem z kotem niebezpiecznym bo uzbrojonym, co więcej widać, że zdążył już użyć spluwy

    Czarny koci charakter, czarna herbata, ale efekt taki trochę nijaki i mało piwny. Jednak zamysłem linii Wijsbier jest właśnie zagranie na duchu ciekawostki, odbiegającej od typowych piwnych standardów. Jako, że wędzonki lubię, Smoking Gun wydaje mi się najciekawszy z całej serii. 7 w skali 1-10 za wrażenia konsumpcyjne, bo w piwnych kategoriach jest jednak bardzo przeciętnie.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

  • darekd
    De Molen, Fresh Hop '18
    darekd
    DIPA, 18,2 % ekstr., alk. 9,2%, 54 EBU (IBU).

    Chmiele - apollo, żatecki (saaz) oraz świeże szyszki z własnych upraw: cascade, chinook, willamette.

    Pite pół roku po terminie.

    Aromat - dżem (figi, brzoskwinie), sporo chmielu kręci w nosie, choć czas...
    2020-03-26, 19:54
  • Javox
    De Molen, Hop & Liefde
    Javox
    APA Hop & Love - alko 4.8%, IBU 57, ekstrakt 11,4*.
    Chmiele Saaz i Citra.

    Piana - więcej na początku potem cienka, pełna warstewka.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - lekko zamglony, jasny pomarańczowy.
    Aromat - suszone figi, żywiczność.
    ...
    2019-12-05, 18:12
  • GSE
    De Molen / Piwoteka, Łódź i Młyn (Molen & Boot)
    GSE
    Pierwsza kooperacja Browaru de Molen i polskich piwowarów
    Russian Imperial Stout z jarzębiną
    29,7° / 13,8% alk. / 110 IBU
    Ogólnopolska premiera miała miejsce 28 października

    Kupiłem przed tygodniem buteleczkę 0,33l (etykiety błędnie podają 500ml) za 20zł....
    2016-11-05, 09:42
  • darekd
    De Brabandere, Wieze
    darekd
    Tripel 8,5% alk.

    De Brabandere to obecna nazwa dawnego browaru Bavik w Bavikhove we Flandrii Zachodniej.
    Jeszcze bardziej pogmatwana jest historia piwa Wieze, które warzone było w browarze Van Roy (znanym również jako Het Anker Wieze) w Wieze we Flandrii Wschodniej, ale browar...
    2024-01-21, 00:13
  • pebejot
    Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
    pebejot
    Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
    Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
    Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
    2024-01-05, 23:11
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...