Potężna, wysoka piana, dosyć długo się utrzymująca, chociaż mocno poszarpana. Zapach przyprawowo-pomarańczowy, smak takiż. Sporo górnofermentacyjnych owoców, posmaki przypominające pieprz. Dosyć słodkie, goryczka niska. Gdzieś w tle wyczuwalny alkohol, co nie powinno mieć miejsca przy nie tak mocnym w końcu piwie. Wysycenie jak dla mnie za wysokie, szczypie w język i drażni podniebienie. W sumie to nic specjalnego.
De Molen, Rooie Dop Final Countdown Winter Saison
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2014-09-15, 20:12.Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020Comment
-
Wszystko będzie, dajcie mi chwilę, bo opróżniam archiwum notatek, butelek i zdjęć za ostatni miesiąc, kiedy nie było mnie na forum.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo znane:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-paljas-saison
Jednak zmieniło się miejsce - warzy je browar De Leite z Flandrii Zachodniej, a Paljas stał się osobną marką w asortymencie browaru.
6% alk....-
Channel: Belgia
-
-
Browar z Brukseli i bardzo oryginalny saison (barrel aged traditional saison), inspirowany tradycjami XIX w.
Otóż jest to mieszana fermentacja będąca miksem klasycznego saisona zmieszanego ze starym lambikiem z browaru Cantillion i wyleżakowany trzy lata w dębowych beczkach.
...-
-
-
Przedziwna historia z tym browarem a właściwie browarami ze wschodniej Flandrii
Otóż piwowarska rodzina Leroy (podobno obecnie warzy piwo 11 pokolenie!) posiadająca browar Het Sas odziedziczyła w l. 60-tych XX w. browar Van Eecke.
Produkcja przebiega w dwóch browarach, ale w 2016...-
-
-
Fajny, wart odwiedzenia kraftowy browar na fajnej wyspie Rugia (Meklemburgia-Pomorze Przednie).
5,6% alk.
https://insel-brauerei.de/Insel-Saison-0-33-l
Aromat - owoce (pomarańcze), suszona skórka cytrusów, wyraźna, ale nie ostra korzenność
Piana -...-
Channel: Niemcy
-
-
Na etykiecie bałwan bez kapelusza, mało informacji, na szczęście w ramach 4+2.
W zapachu mleko, kawa ziarnista osobno, słodko. W nucie dolnej tak samo, co już dobrze nie wróży. Mało gazu, niby azot, kwaśne, mleczne, goryczka lekka, Schwarzbier niedogazowany mocno laktozą do.....y...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-12-07, 13:04 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment