Frontaal, Billiard

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

    #1

    Frontaal, Billiard

    Holenderski mikrus Brouwerij Frontal został założony w 2015 roku w brabandzkiej Bredzie. Do obecnej chwili, jak na przyzwoitego rzemieślnika przystało, ma na swoim koncie kilkadziesiąt piw w mniej lub bardziej modnych stylach, choć tak jakby bardziej upodobał sobie stouty. I właśnie jeden z takich stoutów trafił w moje ręce, więc pozwolę sobie skreślić na jego temat kilka zdań.
    Billiard to imperialny stout, a dokładnie imperial coffee oatmeal stout. Posiada 10,1% alkoholu i goryczkę na poziomie 55 IBU. Chmiele Columbus i Brewers Gold. Piwo jest niefilitrowane i niepasteryzowane.

    Barwa najciemniejszego brązu.
    Brązowa, drobna, niewysoka piana zaraz po nalaniu. Po trzech minutach pozostaje archipelag najcieńszego naśnieżenia. Zresztą jest on obecny do samego końca.
    Aromaty ciemne. Na pierwszym planie przede wszystkim mocne palone ziarno kawy. To zdecydowanie dominująca nuta. Do tego palone słody, trochę wanilli i kakao. Alkoholowych nastrojów pomimo mocy absolutnie nie wyczuwam.
    W smaku owa kawa nadal gra pierwsze skrzypce i pozostaje do samego finiszu a nawet i potem. Pewne oczywiste skojarzenia także z gorzką czekoladą (taką z przynajmniej 85% ziarna kakao) i palonym zbożem. Lekki aksamitny kontrapunkt waniliowy w tle pozwala nieco odetchnąć. Generalnie jednak goryczka i paloność stanowią o profilu smakowym tego piwa.
    Nagazowanie przeciętne w kierunku niższego. Treściwość duża, z racji obecności płatków owsianych piwo ma lekko oleistą konsystencję.
    Butelka 330ml ze stylizowanym portretem kobiety nalewającej kawę (zresztą wszystkie piwa z Frontaala mają utrzymane w podobnym klimacie graficznym fajne etykiety). Kapsel niestety czarny, choć może to i nie dziwne biorąc pod uwagę zawartość butelki.

    Podsumowując, ciekawy trunek, o wybitnie kawowym charakterze. Wyraziste, długo pozostające w ustach. Nie na każdą okazję. Pomimo wysokiej zawartości alkoholu nie jest on na żadnym etapie degustacji wyczuwalny. 8,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

  • darekd
    ? [Funky Fluid], Brixton Drift
    darekd
    English Porter

    Ekstr. 15%, alk. 6% (trochę powyżej deklarowanego stylu)

    Aromat - słodowy, czekolada, kakao, tony palone, orzechy, ciut kawy zbożowej, na początku nico chmielu
    Piana - średnia, beżowa, zwarta, umiarkowanie trwała, dłuższ koronka
    Barwa -...
    2024-05-13, 19:02
  • darekd
    Pinta, Zwycięski Chocolate Brown Porter
    darekd
    Styl brytyjski, górna fermentacja.

    Pasteryzowane, niefiltrowane inspirowane recepturą Kacpra Myślińskiego. Zwycięskie piwo w konkursie Niech Świat pozna Twoje Piwo 2022.

    Ekstr. 13%
    Alk. 5,5%

    Aromat - gorzka czekolada, prażony i palony słód umiarkowanie,...
    2022-11-19, 20:05
  • dadek
    Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
    dadek
    W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
    Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
    2023-09-07, 00:42
  • Petitpierre
    25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
    Petitpierre
    Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
    2023-08-25, 20:15
  • darekd
    Pinta Barrel, Immensity
    darekd
    Imperialny stout z kawą, wanilią i syropem klonowym.

    Ekstrakt 35% (!),
    Alk. 13,0%

    Uwarzone w kooperacji z browarem Forager (Rochester – Minesota – USA).
    18 miesięcy w beczce po bourbonie Heaven Hill, w którym następnie leżakował syrop klonowy

    https...
    2022-02-27, 00:22
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...