DIPA, 18,2 % ekstr., alk. 9,2%, 54 EBU (IBU).
Chmiele - apollo, żatecki (saaz) oraz świeże szyszki z własnych upraw: cascade, chinook, willamette.
Pite pół roku po terminie.
Aromat - dżem (figi, brzoskwinie), sporo chmielu kręci w nosie, choć czas trochę zrobił swoje i trudno go jednoznacznie opisać (raczej cytrus, ale słód dominuje)
Piana - wysoka, zwarta czapa, trwała, zostaje na szkle
Barwa - brudne ciemne złoto, zmętniona
Wysycenie - dość wysokie, wyraźnie musuje
Smak - dżem lub nawet powidła z brzoskwiń, moreli, suszone morele, ciasteczka. Od chmielu cytrusy. Chmielu sporo, bo nadal jest pikantnie, lekko korzennie. Alkohol rozgrzewa, nie czuć go właściwie, na finiszu słodycz już wyraźna.
Treściwość - bardzo wysoka
Szkoda, że po terminie (dodatek świeżego chmielu). Mimo to bardzo porządne piwko.
Chmiele - apollo, żatecki (saaz) oraz świeże szyszki z własnych upraw: cascade, chinook, willamette.
Pite pół roku po terminie.
Aromat - dżem (figi, brzoskwinie), sporo chmielu kręci w nosie, choć czas trochę zrobił swoje i trudno go jednoznacznie opisać (raczej cytrus, ale słód dominuje)
Piana - wysoka, zwarta czapa, trwała, zostaje na szkle
Barwa - brudne ciemne złoto, zmętniona
Wysycenie - dość wysokie, wyraźnie musuje
Smak - dżem lub nawet powidła z brzoskwiń, moreli, suszone morele, ciasteczka. Od chmielu cytrusy. Chmielu sporo, bo nadal jest pikantnie, lekko korzennie. Alkohol rozgrzewa, nie czuć go właściwie, na finiszu słodycz już wyraźna.
Treściwość - bardzo wysoka
Szkoda, że po terminie (dodatek świeżego chmielu). Mimo to bardzo porządne piwko.
Comment