De Molen, Fresh Hop '18

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12670

    De Molen, Fresh Hop '18

    DIPA, 18,2 % ekstr., alk. 9,2%, 54 EBU (IBU).

    Chmiele - apollo, żatecki (saaz) oraz świeże szyszki z własnych upraw: cascade, chinook, willamette.

    Pite pół roku po terminie.

    Aromat - dżem (figi, brzoskwinie), sporo chmielu kręci w nosie, choć czas trochę zrobił swoje i trudno go jednoznacznie opisać (raczej cytrus, ale słód dominuje)
    Piana - wysoka, zwarta czapa, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - brudne ciemne złoto, zmętniona
    Wysycenie - dość wysokie, wyraźnie musuje
    Smak - dżem lub nawet powidła z brzoskwiń, moreli, suszone morele, ciasteczka. Od chmielu cytrusy. Chmielu sporo, bo nadal jest pikantnie, lekko korzennie. Alkohol rozgrzewa, nie czuć go właściwie, na finiszu słodycz już wyraźna.
    Treściwość - bardzo wysoka

    Szkoda, że po terminie (dodatek świeżego chmielu). Mimo to bardzo porządne piwko.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12670

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X