Tym razem mój kielich wypełnił La Trappe Blond - holenderskie piwo Trapistów czyli Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae i znów niezwykle przyjemnie mnie rozgrzał. Piwo to stawiam wyżej niż Quadrupel z tego samego klasztoru, a to głównie ze względu na mniejszą zawartość i alkoholu, a przecież i tak nie małą, i lepsze zrównoważenie smaku i przeróżnych nutek łagodnie owocowo-słodowych. Piwo na specjalne okazje, zadowoli wszystkich. Prezentuje się wyśmienicie i smakuje wyśmienicie.
Koningshoeven, La Trappe Blond
Collapse
X
-
Butelka 0,75l Zamieszczam info o butelce, bo browar na swojej stronie informuje, że piwa w butelkach 0,75l i 0,33l dojrzewają inaczej i mogą się różnić smakiem.
piana: drobna, gęsta, opadła do cieniutkiej warstwy,
kolor: pomarańcz, klarowne,
zapach: typowy dla piw pszenicznych,
smak: lekka cierpkość cytrusowa w połączeniu z bananem, przyjemna goryczka,
wysycenie: drobne, szczypiące w język.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Kolor - jasny bursztyn, mętne.
Piana - średnich rozmiarów, dość gęsta, szybko opadła do półcentymetrowej warstwy.
Zapach - średnio intensywny, drożdżowo cytrusowy, nieco słodowy, z lekkimą nutą bananową.
Smak - lekka słodowość i nuty bananowe zrównoważone przez cytrusowe kwaskowato-cierpkie cytrusy (skórka pomarańczy), do tego lekkie nuty korzenne. Całość średnio treściwa.
Wysycenie - średnie do wysokiego.
Smaczne chociaż moim zdaniem nieco brakuje mu głębi i złożoności smaku.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Jedno z najlepszych piw, jakie w życiu piłem. Bardzo dobry, treściwy i pełny smak z niemal idealnym zbalansowaniem nut chmielowych i słodowych. Duże wysycenie - dla mnie to plus. Zapach, kolor, piana - bez zarzutów. Piwko jest cudownie mętne Nie ma to jak dobry klasztorniak. Tylko ta cena: 7,99 za 0,33l to masakra
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Obywatel1978 Wyświetlenie odpowiedziJ Tylko ta cena: 7,99 za 0,33l to masakraMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Kolor: Złoto-miodowy, delikatnie mętny.
Piana: Drobna, nawet wysoka, ale szybko został tylko pierścień.
Zapach: Początkowo przypomina pszeniczne z przewagą banana. Później nieco bardziej słodowe z delikatnie przyprawowym i owocowym tłem. Miły.
Smak: Mocno przypomina pszeniczne. Orzeźwiający, lekko kwaskowy początek, później przyjemna, gładka i lekka słodowość. Wreszcie dochodzi raczej delikatna, nieco "przyprawowa" goryczka, a w tle cały czas pszeniczne i owocowe posmaczki.
Wysycenie: Orzeźwiające, drobne, ale nieco brakuje.
Opakowanie: Elegancka, smukła buteleczka z wygrawerownym napisem "Trappist". Dedykowany kapsel z literką "B".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Obywatel1978 Wyświetlenie odpowiedziLa Trappe Blond pojawiło się w hipermarketach Real w czteropakach + szklanka w cenie 47 zł z groszami. Cena mało atrakcyjna, ale informacja może się przydać.
Uprasza się o nie sianie propagandy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Obywatel1978 Wyświetlenie odpowiedziNo chyba że ta szklanka taka cennaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Blond ale - górnej fermentacji
Zawartość alkoholu: 6,5%
Pojemność: 0,33 l
Kolor: jasno-złoty
Kraj pochodzenia: Holandia
Konsystencja nieco gęsta. Ciekawe doznanie smakowe. W pierwszej chwili smak wydawał się być ostry, być może za sprawą silnego nagazowania. Wytrawny posmak, trochę jakby z drewnianej beczki nabrał aromatu. Długość posmaku w sam raz. Alkohol wyczuwalny ale znośnie. Zapach drożdżowy. Polecam!mój blog o piwach
http://browary.blogspot.com/
Comment
-
-
Kolor - złocisty, lekko mętne
Piana - duża, cały czas pozostaje
Zapach - przyjemny, drożdżowy, z nutami owocowymi i chmielowymi
Smak - drożdżowo-wytrawny, lekko kwaskowy, pod koniec goryczka chmielowa, alkohol niewyczuwalny
Wysycenie - dość spore
Bardzo dobre piwo, orzeźwiające.
Comment
-
-
W smaku drożdzwo - kwaskowate z minimalną goryczką na finiszu - to chyba najsłabszy butelkowy klasztorniak jakiego piję przy okazji tygodniowego słuzbowego wyjazdu do holandii. Kwaskowa , wytrawna nutka nie jest do końca moim uluibionym piwnym akordem, podkreślam jednak , że jest to smaczne piwo, po prostu w kategorii klasztorniaków piłem dużo ciekawsze.
zakupione w pozasieciowym sklepie nocnym za 1,50 eur ( 0,33 ). W tym kontekście cena około 8 złotych w Polsce wydaje sie być w miarę adekwatna.
Comment
-
-
Nie podchodzi mi to piwo, ja generalnie "belgów" nie lubię. Poza Witami i może Duvelem. Piwo dosyć wytrawne z charakterystycznym wyczuwalnym przeze mnie słonawym posmakiem. Taka właściwie lżejsza wersja dubla z tego browaru. Jak już mam jakieś klasztorniaki pić to "tryple" albo "kładruple" nie moja bajka, ale doceniam klasę takich piw.
Comment
-
Comment