Koningshoeven, La Trappe Witte Trappist

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

Bardzo orzeźwiające. Wyraźna cytrusowość połączona z kolendrą, wykończone delikatną goryczką. Posmaki drożdżowo-goździkowe. Zapach średnio wyrazisty - goździki i aromatyczny chmiel.
    Ładna, trwała piana, potężne nasycenie. Kolor mętny jasnozłoty.
    Kupione w sklepie autora tego wątku...
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Mikko
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.12
      • 583

Jak to jest z etykietami tego piwa? Na stronie Koningshoeven każde piwo oprócz Witte ma charakterystyczny inicjał na powiedzmy tle ecru, z gotycką czcionką z nazwą piwa. Tylko Witte (w butelce 0,33) ma 'stalowe' tło z budynkiem i inną czcionką - taką właśnie wersję dostałem tydzień temu prosto z Holandii, na stronie również taka się prezentuje. W Auchanie nabyłem z kolei Witte 75cl w wersji z inicjałem na tle ecru. (dodam że obok stoi 0,33 w wersji 'stalowej')

Comment

• Hrustgurd
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.05
        • 431

Kolor: polprzezroczysty, zolty.
        Zapach: drozdzowy, ze skorka pomaranczowa i koledra, bardzo przyjemny.
        Piana: na dnie kufla, z centrum, podnosza sie babelki nie wielkim wulkanem.
        Smak: W smaku tez skorka pomaranczowa, slodowosc, dobra goryczka.

Dobre piwo! A oto i etykietka z kapselka...
        Attached Files
        Last edited by Hrustgurd; 2010-01-25, 22:02.

Comment

• walec
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 193

Natrafiłem dziś w dużym sklepie na to piwko z datą przydatności do 12 2009, i po krótkich negocjacjach zakupiłem dwa 0,75 po 5,99 PLN (było 18,99!). Piękna butla, prawdziwy korek i w ogóle... Pod światło wygląda jak to pszeniczniak, mam nadzieję że jest OK.
          Wieczorkiem, jak się schłodzi, sprawdzę czy dobre i jak ktoś chce mogę dać znać gdzie w Jeleniej Górze jest tego więcej w takiej "promocji".

Comment

• zwierzu
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.02
            • 6

Bardzo dobry pszeniczniak na lato. Nie tak treściwy jak wiele innych, ale na taki dzień jak dzisiaj (upał) idealny. Wyczuwalne aromaty cytrusowe. Specjalistą nie jestem, ale nie powiedziałbym, żeby goryczka wyraźnie się zaznaczyła w tym piwie. Kapsel i etykieta jak u Hrustgurda, butelka 0,33l. Kupione za 0,89e w okolicach Utrechtu, w Holandii.

Comment

• Kwadri
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.10
              • 1216

La Trappe Witte

Kolor: Słomkowo-cytrynowy, mętny.
              Piana: Śnieżnobiała, drobna, wysoka i puszysta. Powoli opada do grubego kożucha i tak zostaje do końca. Mocno brudzi szkło.
              Zapach: W miarę intensywny, początkowo słodowy z cytrusami i kolendrą w tle. Później bardziej przypomina zwykłą pszenice.
              Smak: Delikatny, wręcz lekko wodnisty początek z delikatną słodowością i cytrusami. Poprzez pszeniczne smaczki dociera całkiem mocna goryczka, która dość długo zostaje w posmaku. Smaczny, orzeźwiający.
              Wysycenie: Wysokie, mocno orzeźwiające.
              Opakowanie: Jak na fotce Hrustgurda.
              www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• cap-n-go
                • 2005.05
                • 273

Mocno nasycone, drapie podniebienie - gaz mógłby być na początku nutkę lżejszy ale mniej więcej w połowie piwa było już ok.Piana jak to zwykle przy tego typu belgijskich pszeniczniakach masywna, ale szybko redukująca się do około półcentymetrowego, trwałego kożuszka oblepiając też wkoło ścianki szklanicy. Odnosząc się do smaku i przedmówców nie odnajduje w tym piwe wyraźnych akcentów goryczkowych, intensywny smak charakterystyczny dla "zwykłych pszenic" (banan, goździk ) , wittbirowe cytrusy i kolendra raczej schowane. W kategorii wittów nie jest to najlepsz belgijski pszeniczniak jakiego piłem ale ogólnie smaczne piwo.

Pite z kija na starówce w Eindhoven ( 6EUR / 0,5 litra ).

Comment

• Viktor
                  🍼
                  • 2002.04
                  • 617

De Koningdhoeven B.V., La Trappe Witte Trappist

Butelka typu szampanowego (0,75 l ) z takimż korkiem ( co prawda korek nie był korkowy, lecz z tworzywa sztucznego), cena znacza : 21,2 zł. Piwo warte tej ceny - łagodny pszeniczniak z przjemną kwaskowatością, ogromem smaków i zapachów ( owoce cytrusowe, kolendra, goździki, wanilia ), silnie gazowane, znakomita piana, średnia goryczka, alkohol ( 5%) prawie nie wyczuwalny. Zankomite piwo.

Comment

• Viktor
                    🍼
                    • 2002.04
                    • 617

Zdjęcie
                    Attached Files

Comment

• von_scheisse
                      • 2012.02
                      • 488

Bardzo sympatyczne i megapijalne lekkie piwo:

Smak: Łagodny słodowy, trochę chlebowy, lekko cytrusowy. Lekko kwaskowy. Piwo bardzo orzeźwiające i mało treściwe, lekkie w odbiorze. Z czasem wyczuwalne staje się coś w stylu kolendry, albo specyficzny posmak odchmielowy (?). Wysycenie odpowiednie
                      Zapach: Słód pszeniczny, banany i gdzieś w tle goździki
                      Piana: Bardzo obfita, bardzo trwała, drobnopęcherzykowa. Oblepia szkło.

Piwo polecam, choć niekoniecznie na zimę - na pewno byłoby zdecydowanie lepsze latem
                      Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
                      http://www.chmielnik-jakubowy.pl
                      https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

Przetwarzanie...
                      X