Hertog Jan, Dubbel

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iommi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.07
    • 1522

Hertog Jan, Dubbel

Nie znalazłem w spisie, więc dodaję - kończę właśnie flaszeczkę 0,33 przywiezioną przez znajomego z Holandii, producent oczywiście HJ Brouwerij z Postbus, zawartośc alkoholu 7,3 proc.
    Dla mnie pychotka - kolor ciemna wiśnia przechodząca w czerń, nieprzejrzysty i nie do końca klarowny. Mocny, owocowy (malinowo-wiśniowy) zapach, w smaku dosyć wyraźny alkohol dobrze zrównoważony słodyczą karmelu i nutami czekoladowymi. Solidna piana redukująca się do osiadającego na ścianach kufelka kożucha. Szkoda że tak mało...
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Alk. j.w., flaszka tym razem szampańska z korkiem, 0.75 l, warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicznego, z dodatkiem karmelu i cukru, dofermentowane w butelce.
    Ciemnobrązowe, lekko mętne, gaz mało widoczny ale przełyk czuje, piana prawdziwie zacna jak na ten styl przystało.
    Zapach owocowy (jak dla mnie wiśniowy) z karmelem i palonym słodem.
    Pierwsza nuta smakowa owocowa z ciemnym słodem, charakterystyczna dla dubbla. Posmak za to zaskakuje - mleczna czekolada którą spotykałem w niektórych angielskich ciemnych piwach. Trochę nietypowy dubbel, ale dzięki temu dobry. Będę go powtarzał!

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
    producent oczywiście HJ Brouwerij z Postbus
    Browar jest w Arcen, "postbus" to w tutejszym języku skrytka pocztowa
    Sam bym nie wiedział, ale tu gdzie teraz mieszkam to mi też przydzielili skrytkę to się dowiedziałem...
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• iommi
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.07
      • 1522

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
      Browar jest w Arcen, "postbus" to w tutejszym języku skrytka pocztowa
      Sam bym nie wiedział, ale tu gdzie teraz mieszkam to mi też przydzielili skrytkę to się dowiedziałem...
      Całe życie się człowiek uczy...

Comment