Koningshoeven, La Trappe Bockbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GaryFisher
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 739

    #16
    Kolor: bardzo ciemny, pod światło wiśniowy [5]

    Piana: beżowa, drobnoziarnista, powoli redukuje się do postaci firanki
    zostawiając sporo śladów na szkle; firanka zostaje do końca [4.5]

    Zapach: słodowy z karmelową nutą i mocnym ładunkiem estrów owocowych [5]

    Smak: bardzo dobry koźlak, sporo owoców i bakalii, trochę karmelu, mocna goryczka na końcu i charakterystyczna "klasztorna", korzenno-drożdżowa nuta w tle, pycha [5]

    Nasycenie: wysokie [5]

    Opakowanie: butelka 0.3 o dziwo z zupełnie inną etykietą niż pozostałe LaTrappe, dedykowany kapsel [5]

    Uwagi: 7%; ze sklepu wyniosłem zgrabny 6-pak;
    zakupione w: Albert Heijn w Venray, Holandia;
    Soundtrack: "High Proof Cosmik Milk" by Acid Drinkers
    Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

    Comment

    • Kwadri
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.10
      • 1216

      #17
      Kolor: Ciemny, prawie czarny. Pod światło krwistoczerwony.
      Piana: Beżowa, bujna. Głośno syczy, aż do momentu gdy opadnie do cienkiej powłoki. Staje się to w kilka minut. Później brak.
      Zapach: Słodki i intensywny. Początek owocowy, jakby czarna porzeczka. Chwilę później intensywny karmel i drożdże. Tło delikatnie palone, po ogrzaniu lekko alkoholowe. Bardzo ładny.
      Smak: Lekko słodki, owocowy początek z paloną goryczą, która się miesza ze słodką owocowością. Silne posmaki karmelowo-kawowe, przez co momentami bardzo przypomina porter z niskim ekstraktem. Po ogrzaniu bardziej karmelowe akcenty.
      Wysycenie: Średniowysokie.
      Opakowanie: Duża butla, jak na fotografii powyżej.
      Last edited by Kwadri; 2011-03-14, 00:44.

      Comment

      • rysioz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.10
        • 144

        #18
        "Mieszkał" u mnie prawie dwa lata i stwierdziłem że już nadszedł czas konsumpcji.
        Mocny,dość ciężki,cena też nie zachęcała do kupna ale warto było wydać kasę.
        Piana rewelacja.

        Comment

        • tofas
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.11
          • 131

          #19
          Po koźlaku można by spodziewać się solidnej dawki słodowych aromatów i smaków w postaci przypieczonej skórki chleba, nut zbożowych i wszelkiego rodzaju innych melanoidynowych niuansów. A tu bach! Niespodzianka! Nic z tych rzeczy! Braciszkowie z Koningshoeven mają trochę inne spojrzenie na te sprawy. Piwo ma niesamowity ciemnowiśniowy kolor z pięknymi rubinowymi refleksami. Piana brązowa, lekko zaróżowiona, widok bardzo nietypowy a już zwłaszcza w koźlaku. W konsystencji kremowa, bardzo obfita i niewiarygodnie długo utrzymująca się na powierzchni piwa. Aromat wybitnie słodowy, mocny, ale… dominują suszone owoce, wiśnie, rodzynki, karmel i głęboki aromat gorzkiej czekolady. W tle wanilia i cytrusowy chmiel dodają głębi, razem tworząc mieszankę przypominającą wzmacniane wino typu porto. Smak jest bogatszy, cechy od słodowe jeszcze bardziej złożone. Wreszcie pojawia się typowa dla koźlaków melanoidynowa skórka chleba, trochę prażonego ziarna, karmel, suszone owoce, czekolada i odrobina kawy zbożowej. Bardziej niż w zapachu uwidacznia się nuta alkoholowa, tu w postaci przyjemnego migdałowego smaczku. Alkohol tylko lekko rozgrzewa, nie jest ostry ani nachalny. Całość zgrabnie uzupełnia delikatny cytrusowy chmiel. Goryczka jest całkiem wyraźna, swietnie równoważy nie mało w tym piwie słodycz. Całość jest stanowczo wytrawna a to za sprawą mocnej, winnej kwasowości. Piwo jest zdecydowanie pełne, nawet lekko gęste z dużym, przyjemnie musującym wysyceniem. Finisz cierpki, trochę taninowy, ściągający. Pity przeze mnie egzemplarz pochodził z 2010 roku i myślę że w 2-3 lata to piwo osiąga swoje maksimum. Piłem też starsze egzemplarze ale były już wyraźnie utlenione o bardzo winnym charakterze i wysokiej cierpkości. Piwo jak dla mnie niewiele łączy z bawarskim Bockiem ale jest naprawdę dobre i przede wszystkim bardzo złożone. Pije się je świetnie, nie jest ciężkie za to cudownie wyważone.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tofas Wyświetlenie odpowiedzi
            Po koźlaku można by spodziewać się solidnej dawki słodowych aromatów i smaków w postaci przypieczonej skórki chleba, nut zbożowych i wszelkiego rodzaju innych melanoidynowych niuansów.

            Piwo jak dla mnie niewiele łączy z bawarskim Bockiem
            Koźlaki holenderskie to trochę inny styl.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • tofas
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.11
              • 131

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Koźlaki holenderskie to trochę inny styl.
              Masz rację. Moja wiedza na temat holenderskiej wersji Bocka jest na tyle skromna że niestety nie potrafię odnieść się do tego stylu, siłą rzeczy porównując go do wersji niemieckiej. Jeśli znasz jakieś fajne i pewne źródła na ten temat to chętnie bym poczytał bo w necie informacje są mocno sprzeczne, nawet co do rodzaju (górna-dolna) fermentacji.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                Jedyna słuszna strona to organizacji PINT, bo to oni wszystko ustalają.



                Małe browary trzymają się tradycji i warzą górnofermentacyjne, koncerny, które zwietrzyły interes dolnofermentacyjne.

                Jak kiedyś mejlowałem z Theo Flissebalje to pisał, że nie ma ścisłych wytycznych jak ma być. Podane są ogólne ramy dotyczące koloru, goryczki, balinga i najważniejsza rzecz to sezonowość sprzedaży. Browary, które trzymają się tradycji zaczynają sprzedaż od pierwszego weekendu października.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • tofas
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.11
                  • 131

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jedyna słuszna strona to organizacji PINT, bo to oni wszystko ustalają.



                  Małe browary trzymają się tradycji i warzą górnofermentacyjne, koncerny, które zwietrzyły interes dolnofermentacyjne.

                  Jak kiedyś mejlowałem z Theo Flissebalje to pisał, że nie ma ścisłych wytycznych jak ma być. Podane są ogólne ramy dotyczące koloru, goryczki, balinga i najważniejsza rzecz to sezonowość sprzedaży. Browary, które trzymają się tradycji zaczynają sprzedaż od pierwszego weekendu października.
                  Dzięki wielkie, spróbuje coś z tego zrozumieć, pozdro!

                  Comment

                  • franekf
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.06
                    • 944

                    #24
                    Piwo pojawiło się w cenie 10,50/0,75 w piaseczyńskim Auchan - ciekawe, kiedy się zorientują
                    O samym piwie wiele więcej nie da się chyba napisać - przyjemne, lekko cierpkie na finiszu, z dobrą pianą.
                    Co ciekawe - browary przejmują chyba nawyki winiarzy - widziałem duże butelki La Trappe zamykane plastykowymi korkami... Na szczęście bock z Auchan zamknięty tradycyjnym.
                    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                    Piwny Janusz bez Teku

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
                      Piwo pojawiło się w cenie 10,50/0,75 w piaseczyńskim Auchan - ciekawe, kiedy się zorientują
                      Myślisz, że zdążą? . A coś mnie wczoraj korciło, żeby podjechać do oszołoma, ale jednak tego nie uczyniłem... :/
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • franekf
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.06
                        • 944

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                        Myślisz, że zdążą? . A coś mnie wczoraj korciło, żeby podjechać do oszołoma, ale jednak tego nie uczyniłem... :/
                        Powiem Ci, że troszkę go jeszcze tam stało, nie sądzę, żeby ludziska się jakoś rzucały na to - w końcu to jednak 10 zł, za to można mieć obecnie 5 pereł chmielowych
                        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                        Piwny Janusz bez Teku

                        Comment

                        • kurgan
                          Gość
                          • 2004.04
                          • 315

                          #27
                          11°C

                          warto pić ciepłe, w temp. pokojowej, nie schładzać do zalecanych 11°C

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12675

                            #28
                            Aromat - słodowy, przyjemne owoce
                            Piana - wysoka, kremowa, dość gęsta i dość trwała, sporo zostaje na szkle
                            Barwa - lekko mętna, herbaciano-brązowo-wiśniowa
                            Wysycenie - optymalne, przyjemnie musuje
                            Smak - słodowość i owocowość. Lekkie ciastko tortowe z leciutkim alkoholem, wiśnie i czereśnia, jak z kompotu. Przyjemnie się to komponuje
                            Treściwość - oczywiście jest, ale jeszcze nie aż taka, żeby je "zjeść".

                            Bardzo smaczny górny koźlak, ale spotkałem się jeszcze bardziej ciekawszymi. Tym niemniej oczywiście warto spróbować, szczególnie o tej porze.

                            Zgadzam się z poprzednikiem, że zbyt niskiej temperatury to piwo nie potrzebuje.

                            Comment

                            • schizohatter
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.06
                              • 30

                              #29
                              Butelka 0,75, 21zł Delikatesy Alma, pite między 10 a 15 stopni (zdążyło się mocno ocieplić nim opróżniłem butelkę ;p)

                              Piana: Średnia, stabilny kożuch, średni lacing. Kolor kawy z mlekiem.
                              Kolor: Ciemny brąz, mętny, bez śmiećków z drożdży
                              Zapach: Lekki alkohol, drewniany
                              Smak: Dość wysokie wysycenie (polecam lekko odgazować). Przyjemna goryczka, definitywnie z palonych słodów. Generalnie kojarzy mi się z lagerem - jeden, dominujący smak kawowych, palonych słodów. Jak na bockbiera poprawnie, jak na piwo do picia "picia" - świetne. 7,5% przyjemnie wchodzi, cały czas czuć delikatny alkohol (w miarę ocieplania poziom jego wyczuwalności jest taki sam) - dzięki czemu piwo smakuje do ostatniej kropli. Choć smak nie powala na kolana, to powinno być reklamowane, jako typowe piwo do "posiadówki" - gdyż do tego nadaje się idealnie.

                              Ocena końcowa: 8/10
                              La Trappe to mój ulubiony browar, więc mogę zawyżać oceny. Niemniej rekomenduję z czystym sercem.
                              Last edited by schizohatter; 2014-08-06, 21:14.

                              Comment

                              • darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12675

                                #30
                                Prawie dziesięć lat później...

                                7% alk.

                                Aromat - przyjemny, słodowy, dużo suszu owocowego (głównie śliwki, mniej rodzynki), nieco opiekane tony
                                Piana - wysoka, zwolna tworzą się większe bąble i w średnim tempie opada do trwalszego kożuszka
                                Barwa - b/z, wisi lekki osad
                                Wysycenie - średnie z wyraźniejszym musowaniem
                                Smak - piwo ma jeszcze długi termin i dominują tony owocowego suszu (śliwki i rodzynki), lekkie kompotowe wiśnie i czereśnie, trochę kakaowych herbatników, orzechowe muśnięcie z bardzo delikatną goryczką i łagodnie rozgrzewającym alkoholem
                                Treściwość - pełne piwo, ale jak na zaw. alko łagodna, koźlaki holenderskie takie są generalnie, choć osobiście wolałbym nieco więcej ciała

                                Fajne i dość złożone, trochę lekkie. Podobnie je odbieram jak w 2013 r.. Sympatyczny powrót. Nie jest to mój faworyt jeśli chodzi o ten styl, ale dostępność górnofermentacyjnych koźlaków jest nikła, więc się cieszę.


                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X