Groningse, Grunn Goudhaantje Oerpilzen

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Groningse, Grunn Goudhaantje Oerpilzen

Alk. 5%, but. 0.3 l.
    Słomkowa barwa, piana dosyć szybko opada ale dywanik zostaje na dłużej, na oko niezbyt mocno nagazowane ale żołądek mówi co innego
    Kwiatowy zapach aromatycznego chmielu, lekko owocowy.
    W smaku przewaga chmielu nad słodem, całkiem niezła goryczka.
    W sieci znalazłem że jest to piwo w typie Koelsch. Piłem może 2 Koelsche na krzyż więc nie odróżniam ich od jasnych lagerów, chociaż ten owocowy zapaszek może dawać do myślenia. Nie wiem czy dolnej czy górnej fermentacji.
    Całkiem niezłe, ciekawsze w smaku od wielkoprzemysłowych lagerów, ale jak na mały browar troszkę płaskie. Na plus idzie treściwość, lepiej odczuwalna 15 min. po wyjęciu z lodówki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2006-01-09, 00:04.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Related Topics

Collapse

• etman
    Drożdże suche z WHC Labs
    etman
    Fermentum Mobile odeszło na razie w niebyt, ale Filip pozostaje w drożdżowych klimatach.

Za jego sprawą mamy w sklepie parę fajnych suszonych szczepów do dyspozycji z Irlandzkiego WHC Lab:

WHC Lab Low Rider - Session Low Attenuating Yeast - 11 g | Sklep Centrum Piwowarstwa...
    2025-03-01, 16:31
  • pebejot
    Bułgaria, Pazardżik, Iwajłowsko 41, Rhombus Brewery & Restaurant
    pebejot
    Bardzo dziwne miejsce, do którego dotarłem w piekielnie gorący dzień sierpnia.
    Sporych rozmiarów browar z restauracją i hotelem w mieście Pazardżik, a właściwie już kilkaset metrów za rogatkami miasta przy drodze krajowej.
    Lokalizacja jest o tyle dziwaczna, że dookoła nie ma...
    2024-09-06, 16:13
  • darekd
    Van Pur, Edelmeister Red
    darekd
    5% alk.
    Aromat – delikatnie słodowy (biszkoptowe muśnięcie) i jakieś owoce (zapach słoika po wylanym kompocie) i gdzieś w oddali minimalny chmiel
    Piana – wysoka, zwarta, szybko opada do drobnego kożuszka
    Barwa – wyraźniejszy bursztyn z odrobiną miedzi
    Wysycenie – łagodne,
    ...
    2024-07-21, 00:37
  • e-prezes
    Pinta, Party Pacific Lager
    e-prezes
    Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
    2024-07-07, 11:32
  • heckler
    Krnov, Říční okruh 123/10, Minibrowar Arogant [zamknięte]
    heckler
    Małe, przygraniczne miasteczko Krnov może poszczycić się drugim browarem. Arogant, taka nazwę dla browaru wymyślił właściciel i mieści się on w pięknym, starym budynku dawnego lodowiska. Jak na początku rozmowy podkreślił Petr, browarek jest mały, ale mój, a na dodatek powstał bez...
    2023-09-12, 07:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...