Jopen, Hoppenbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Jopen, Hoppenbier

    Jopen, Haarlems Hoppenbier
    Alk. 6.8%, but. 0.30 l, górnej fermentacji, dofermentowane w butelce, warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicznego oraz owsa, wg opisu "podwójnie chmielone".
    Ciemnozłote, mętne, średnio nagazowane, duża i trwała piana. Zapach cytrynowo-słodowy. Smak drożdżowo-cytrynowy z dosyć mocną goryczką, trochę jak bardzo wytrawny witbier. Bardzo dobre.
    Last edited by sibarh; 2012-06-04, 15:55.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    Uzupełnienie - wg holenderskiego portalu piwnego Cambrinus alk. 6.5%, ekstr. 15.3%.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • Dreamer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1576

      #3
      zaw. alk. 6,8%, but. 0,3 l
      przywiezione przez Izkamila (WIELKIE DZIĘKI!)

      Browar Jopen (właściwie plasujący się w grupie minibrowarów) powstał w 1995 r., założony przez zapaleńców chcących wskrzesić dawno wygasłe, a wielowiekowe tradycje piwowarskie w mieście Haarlem. Tak odtworzono legendarne Hoppenbier, piwo warzone od 1501 r., kiedy to po raz pierwszy w mieście użyto chmielu w miejsce rozmaitych przypraw. Co więcej, browar Jopen wierny starym recepturom wciąż stosuje do produkcji większości swoich piw jęczmień, pszenicę i owies (ze szczególnie dużym udziałem tego ostatniego), co nadaje piwom wyjątkowego charakteru. Takie też jest podwójnie chmielone Hoppenbier - niefiltrowane piwo górnej fermentacji:
      Kolor - jasnobursztynowo-pomarańczowy; spore zmętnienie, a w całej objętości pływa mnóstwo farfocli;
      piana - gruba, potężna, kremowa czapa (taka, że gryźć ją można ), wyrastająca wysoko ponad krawędź pokala, znika bardzo powoli;
      nasycenie - wysokie;
      zapach - kwaskowo-cytrusowo-drożdżowy;
      smak - z początku smakuje jak stare, dobre wytrawne wino z rozbudowanym bukietem gronowym i cytrusowym; z winnej kompozycji wyłaniają się z czasem (wcześniej skrzętnie poukrywane) rozmaite przyprawy (kolendra? cynamon?) towarzyszące świeżym, kwiatowym nutom i nasuwające dalekie skojarzenia z trapistami; no a później to już mocna dawka smacznego, aromatycznego chmielu, od której piwo wzięło swoją nazwę. Całość zanurzona w charakterystycznej drożdżowej otoczce, nasuwającej (zgodnie z sugestią Izkamila) skojarzenia z pszenicznym witbierem.
      Podpisuję się obiema rękami: bardzo dobre!
      Attached Files
      Blog: Piwna Brytania

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Jopen, Hoppenbier

        Butelka 0,30, alkohol 6,8 %, eks. brak, kapsel firmowy browaru
        Kolor - żółto-miodowy, lekko mętny
        Piana - drobna, średnio wysoka ale trwała
        Zapach - wyraźny chmielowo-słodkie
        Gaz - ok
        Smak - wyraźny mocny chmiel, spora słodycz, kolendra, aromaty ziołowe, mocna goryczka
        Smaczne. Do degustacji.

        W moim "zbiorze" piw zagr. nr 3730
        Last edited by sibarh; 2012-06-04, 15:54.
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          To piwo to replika miejskiego piwa, warzonego w Haarlem od 1501 roku, opracowana na podstawie receptury znajdującej się w miejskim archiwum. Zawiera trzy rodzaje słodu.

          P.S. kolendra nie daje słodkości.
          Last edited by jacer; 2011-07-09, 10:26.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • sibarh
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2005.01
            • 10387

            #6
            Foto:
            Attached Files
            2800 nowe piwa opisałem na forum
            Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
            Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

            Comment

            • GaryFisher
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.10
              • 739

              #7
              A mi to smakuje trochę jak wariacja na temat AIPA. Ostatnio jest to jedno z moich podstawowych piw sesyjnych. Po mojej przeprowadzce do Haarlemu będę je żłopał całymi skrzynkami, może nawet się uda prosto z browaru te skrzynki wynosić
              Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

              Comment

              • jacekwerner
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 2852

                #8
                Nieco inna wersja etykiety, z prawej strony wyeksponowany złoty medal, który piwo to otrzymało na European Beer Star 2011 w kategorii "Belgian-Style Ale".
                Attached Files
                Ochotnicza Straż Piwna
                BAZA = 7446

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12638

                  #9
                  Aromat – wyczułem jakieś słodkie owoce, wanilię, karmel
                  Piana – wysoka, drobne pęcherzyki, dość trwała
                  Barwa – mętne jasne złoto
                  Wysycenie – umiarkowane
                  Smak – początkowo owocowa słodowość, owoce dojrzałe, słodkie gruszki, ale zaraz pojawia się wyraźna, taninowa goryczka, goździk, coś jakby lukrecja, anyżek i inne trochę palące przyprawy, co daje dość niespotykaną kompozycję. Choć słodową bazę nadal czuć, to po kilku łykach nie wydaje się już być wypełniona wspomnianą lekką owocową dawką słodyczy. Alkohol ciut rozgrzewa (6,8). W ustach i gardle pozostaje taki lekko paląco-rozgrzewający, goryczkowo-korzenny posmak, który długo pozostaje w ustach. Finisz naprawdę długi
                  Treściwość – dość wysoka

                  Lubię Jopeny, bo są oryginalne w smaku. Ten styl nie do końca trafił w mój gust, ale i tu smak jest wyraźny i ciekawy, intrygujące, w sumie fajne piwo, ma to coś. Warto.
                  Kupiłem we wrocławskiej Piwnicy

                  Comment

                  • GaryFisher
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.10
                    • 739

                    #10
                    Jopen Bakenesserkerk Roel Smit Hoppenbier

                    Specjalna edycja, która ma na celu zebranie pieniędzy na renowację witraży w kościele Bakenesserkerk w Haarlemie, wyszło 6 różnych piw (ze stałej oferty Jopena), rozlanych do butelek ozdobionych sześcioma różnymi witrażami, rozlanych przez sześciu różnych gości (artyści itp.)

                    Click image for larger version

Name:	Jopen Bakenesserkerk Roel Smit Hoppenbier 6.8%.jpg
Views:	1
Size:	35,2 KB
ID:	2049914
                    Last edited by GaryFisher; 2014-06-09, 15:10.
                    Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

                    Comment

                    • Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9791

                      #11
                      Piwo bladozłote, zamglone. Buduje białą, wysoką, a nawet potężną, pianę, niezbyt drobną, ale trwałą.
                      Pachnie ziołami, cytrusami, jest też lekki powiew słodowy. W smaku owoce tropikalne, pestkowa goryczka, cytrusy, ślad ziół i słodu.
                      Gaz raczej średni. Typowe dla browaru opakowanie, mała butelka z kapslem z logo browaru, prosta eta jedynie z logo i nazwą piwa, pisaną wielkimi literami.
                      Dość ciekawe piwo, choć nie do końca w moich klimatach organoleptycznych... .

                      Comment

                      • Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4472

                        #12
                        Po kilku latach: butelka 0,33 z tą samą minimalistyczną etykietą. Parametry takie same.
                        Zapach z butelki owocowo-słodowo-chmielowy. Brawa głęboko żółta,piwo nie jest klarowne. Piana dość gęsta, z szeroką obrączką i drobnymi warstawmi okręgów na szkle.
                        W smaku dominuje mocna, przyprawowa goryczka, w tle owocowa słodowość, może nawet akcenty iglaste. Zgadzam się z którymś z wpisów, że w ciemno można byłoby pomylić z jakąś niestandardowa AIPA. Alkoholu się nie wyczuwa.
                        Dobre.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X