Jopen, Koyt

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Jopen, Koyt

    Ekstr. 18.5%, alk. 8.5%, but. 0.30 l.
    Piwo górnej fermentacji, warzone ze słodów jęczmiennego i pszenicznego oraz owsa.
    Jasnobrązowe, mętne, średnio nagazowane, piana średniej wielkości i niezbyt trwała.
    Zapach śliwkowo-winny. Smak podobnie owocowo-winno-kwaskowy, z lekkim późnym ciemnosłodowym posmakiem. Jak na holenderskie warunki mogłoby się nawet nazywać koźlak i nikt by się nie przyczepił
    Last edited by lzkamil; 2006-02-01, 21:45.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #2
    Z opisów Izkamila wnioskuję, że wspólną cechą większości Jopenów jest ich kwaskowatość. Miałem kiedyś okazję pić Jopena Lentebier (w butelce i beczkowe u Wildemana w Amsterdamie) - bardzo charakterystyczne, kwaskowato-owocowe piwo. Wówczas dla mnie nr 1 w Holandii.
    Czekam, aż Izkamil przypomni je na forum
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #3
      mówisz-masz!
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      • lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

        #4
        Ponad rok później. Piana dużo lepsza. Zapach i smak mniej owocowe, bardziej palonosłodowe, chociaż lekką owocowość dalej się czuje.
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
        Jak na holenderskie warunki mogłoby się nawet nazywać koźlak i nikt by się nie przyczepił
        Ta warka mi smakuje jeszcze koźlakowaciej
        Attached Files
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !


        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

        Comment

        • Żywiec
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.12
          • 1571

          #5
          Piłem to piwo dwukrotnie - rewelacja. To piwo jest robione bez chmielu, aromat i goryczka pochodzi od mieszanki ziół. Produkcja oparta jest na starej recepturze z 1407 roku (browar Jopen specjalizuje się w takich realizacjach). Podczas zwiedzania browaru przewodniczka opowiadała nam, że browar miał straszne korowody, żeby holenderski ustawodawca ten napój zakwalifikował jako piwo. Na przeszkodzie stał brak chmielu w recepturze.

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #6
            Kolor rubinowo-ciemno-wiśniowy. Piana średnio wysoka, drobna, jasnokawowa, szybko zredukowała się do obrączki. Zapach owoców (śliwki, rodzynki, gruszki) i syropu na kaszel, żołądek albo serce , taki lekko ziołowy. Na końcu nieco alkoholowy. W smaku dominują orzeźwiające, kwaskowate wino i nuty ciemnego słodu, jest lekko goryczkowe, czuć moc.
            Dobre! Trochę w nim koźlaka, trochę portera (-ru), nieco oud bruine.

            Comment

            • tmspoko
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.09
              • 207

              #7
              Tak wygląda teraz. Świetne piwo.
              Attached Files
              TMspoko

              Comment

              • Holy-Grail
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.06
                • 320

                #8
                Pół roku po terminie, warka z datą przydatności 16/01/15, wyraźnie likierowa. Mocno słodkie, karmelowe z posmakami suszonych śliwek. Słodycz zdecydowanie dominuje. Ciężkie przez to.

                Comment

                • TopekSc
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.03
                  • 180

                  #9
                  A tak wygląda nowa etykieta
                  Attached Files

                  Comment

                  • Dukat_WSI
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2015.03
                    • 781

                    #10
                    I serio z takim niskim ekstraktem można je uważać za jopejskie?

                    Comment

                    • jacekwerner
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 2852

                      #11
                      Ktoś je uważa za Jopejskie ? Ten browar tak się nazywa ...
                      Ochotnicza Straż Piwna
                      BAZA = 7446

                      Comment

                      • grodek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2015.06
                        • 527

                        #12
                        KOLOR: ciemnomiedziany, wpadający w brąz ze sporą ilością osadu.
                        PIANA: kolor przełamanej bieli, średnio obfita o dość małej trwałości. Na ściankach pokala osadziły się jednak ładne „firanki”.
                        ZAPACH: aromat słodowy, miodowy, wyraźna nuta ziołowa, nieco jakby apteczna.
                        SMAK: treściwe w smaku, słodowość z nutą miodową, karmelową, nieco korzenną, zdecydowanie ziołową i podobnie jak w aromacie kojarzący się z apteczno-szpitalną. Piwo dość słodkie w smaku, goryczka ziołowa, zaznaczona. Piwo rozgrzewające w przełyku, alkohol pomimo niemałej zawartości 8,5 % dobrze ukryty.
                        WYSYCENIE: średnie.
                        OGÓLNIE: smaczne piwo, jednak dla mnie do jednorazowego wypicia jako ciekawostka. Butelka o pojemności 0,33L, termin do 29 grudnia 2019.
                        604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X