Brouwerij ‘t IJ, Scharrel IJwit

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Brouwerij ‘t IJ, Scharrel IJwit

Alk. 7%, but. 0.33 l.
    Jasnozłote, mętne, bardzo mocno nagazowane, piana pszeniczna w najlepszym stylu.
    Zapach drożdżowo-cytrynowy, owocowy, intensywny.
    Pierwsza nuta smakowa jak w mocnym pszeniczniaku, po drodze trochę goryczki, przechodzi w słodowo-owocowy posmak z rozgrzewającym alkoholem.
    Jak dla mnie na pograniczu witbiera i tripla, ciekawa kombinacja.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Wygląda, że to jest to samo piwo choć etykieta inna i brak Scharrel w nazwie.

Kolor: złocisto-żółty, raczej z tych ciemniejszych. Mocno opalizujący.
    Piana: niska ale pełna kołderka do końca.
    Zapach: drożdżowo-cytrusowy, w stylu raczej weizenowym. Na drugim planie suszone owoce.
    Smak: treściwe, słodkawo-owocowe, gładkie (wręcz śliskie - taką śliskość czułem kiedy w eksperymentalnych gołąbkach przesadziłem z kolendrą ), lekko alkoholowe po ogrzaniu.

Mocny, gesty, triplowaty i zupełnie nie orzeźwiający choć do degustacji idealny.
    Attached Files

Comment

• sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Aktualnie piwo ma 6,5%.
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
        dadek
        Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
        2024-10-23, 00:37
      • dadek
        Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
        dadek
        Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
        2024-10-17, 00:22
      • dadek
        Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
        dadek
        Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
        2024-10-06, 21:38
      • dadek
        Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
        dadek
        W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
        Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
        2023-09-07, 00:42
      • dadek
        Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
        dadek
        Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
        Start
        2024-10-15
        Koniec
        2024-10-15
        2024-10-16, 02:03
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...