Alk. 6.5%, but. 0.33 l. Koźlak górnej fermentacji warzony z udziałem pszenicy.
Brązowe, mętne, słabo nagazowane, ogromna, sztywna, dosyć trwała piana.
Zapach winno-owocowy, karmelowy, ciemnosłodowy.
W smaku owoców dużo mniej chociaż dalej wyczuwalne, przeważa konkretny ciemny słód z paloną goryczką, gorzka czekolada i lekko rozgrzewający alkohol w posmaku. Dobry treściwy koźlak.
Zgaduję że nazwa browaru (Lepelaer) to warzęcha, ten ptak z łyżkowatym dziobem widoczny na etykietce. Lepel - po holendersku łyżka (u nas też warząchew - warzęcha).
Brązowe, mętne, słabo nagazowane, ogromna, sztywna, dosyć trwała piana.
Zapach winno-owocowy, karmelowy, ciemnosłodowy.
W smaku owoców dużo mniej chociaż dalej wyczuwalne, przeważa konkretny ciemny słód z paloną goryczką, gorzka czekolada i lekko rozgrzewający alkohol w posmaku. Dobry treściwy koźlak.
Zgaduję że nazwa browaru (Lepelaer) to warzęcha, ten ptak z łyżkowatym dziobem widoczny na etykietce. Lepel - po holendersku łyżka (u nas też warząchew - warzęcha).