De Friese, Dom Blondje

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

De Friese, Dom Blondje

Alk. 6%, but. 0.3 l, występuje też w szampańskich 0.75 l. Warzone dla sklepu Bert’s Bierhuis w Utrechcie.
    Złociste, mętne, umiarkowanie nagazowane, piana niewielka i nietrwała.
    Zapach intensywny owocowy, wyczuwam truskawki i brzoskwinie.
    Smak również silnie owocowy, przechodzi w wyraźny słodowy posmak, pod sam koniec trochę rozgrzewającego alkoholu. Fajne, mocno owocowe golden ale.
    Nazwa to gra słów – Dom to katedra w Utrechcie – blondyna z etykietki ma na głowie koronę w kształcie czubka tejże katedralnej wieży – a z drugiej strony po angielsku dumb blonde to głupia blondynka.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Related Topics

Collapse

• dadek
    Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
    dadek
    W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
    Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
    2023-09-07, 00:42
  • ART
    Osowa Góra, Blondyna
    ART
    Piwo gotowe do oceny
    2016-05-17, 19:02
  • djot
    Jarmark kolekcjonerski w Utrechcie (Holandia) 20-21.04.2002r.
    djot
    Szwendając się po sieci trafiłem na informacje o Jarmarku Kolekcjonerskim w Utrechcie. Niestety, gdy wszedłem na stronę informacyjną okazało się, że jest ona w języku holenderskim . Jeśli ktoś zna ten język wyczyta więcej informacji. Ja przeczytałem tylko że impreza odbędzie się...
    2002-03-19, 08:49
  • lzkamil
    Friese, Utrechts Bok
    lzkamil
    Piwo z browaru w Bolsward, wg tekstu na etykietce warzone dla 3 knajp w Utrechcie: Ledig Erf, Belgie i Jan Primus. W jednej z nich, nie pamiętam której, piłem je z kija. Butelkowe znalazłem w piwnym sklepie w Utrechcie. Wg sprzedawcy dostępne cały rok.
    Strona browaru o nim nie wspomina.
    ...
    2005-12-18, 21:48
  • lzkamil
    De Friese, Us Heit Twels Speciaal
    lzkamil
    Alk. 5.5%, but. 0.3 l.
    Bursztynowe, słabo nagazowane, z dosyć wysoką ale niezbyt trwałą pianą.
    Zapach w miarę intensywny, owocowo-słodowy.
    Smak bardzo intensywnie słodowy i owocowy, trochę jak ciasto z owocami, jakieś ciemne słody też się da wyczuć, silna goryczka...
    2009-05-01, 17:18
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...