Piwo typu gruitbier czyli przyprawiane nie chmielem tylko innymi ziołami, tak jak w czasach przed zastosowaniem chmielu w piwowarstwie.
Alk. 5%, but. 0.3 l, warzone z jęczmienia, pszenicy i owsa, dofermentowane w butelce.
Jasnozłote, mętne, dosyć mocno nagazowane, wysoka piana średniej trwałości.
Zapach pszeniczny, cytrynowo-drożdżowy, intensywny.
Smak cytrynowo-kwaskowaty, bardzo świeży, jak dobry witbier.
Bardzo smaczne ale chyba bym nie odróźnił od "klasycznego" holenderskiego białego piwa.
Alk. 5%, but. 0.3 l, warzone z jęczmienia, pszenicy i owsa, dofermentowane w butelce.
Jasnozłote, mętne, dosyć mocno nagazowane, wysoka piana średniej trwałości.
Zapach pszeniczny, cytrynowo-drożdżowy, intensywny.
Smak cytrynowo-kwaskowaty, bardzo świeży, jak dobry witbier.
Bardzo smaczne ale chyba bym nie odróźnił od "klasycznego" holenderskiego białego piwa.
Comment